SAS-streiken

Fortsatt ikke enighet mellom SAS og pilotene

Torsdag instilles 709 avganger.

LITE FREMDRIFT: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kunne ved 21-tiden onsdag kveld om lite fremdrift i SAS-konflikten. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Etter seks dager med streik møttes partene til mekling, men klokka 09.00 torsdag morgen hadde SAS og pilotene fortsatt ikke kommet til enighet. Da var det 22 timer siden partene satt seg ved Rikmeklerens bord.

Onsdag kveld ble det klart at SAS innstiller ytterligere 429 avganger - til sammen innstilles 709 avganger torsdag. Det betyr at 54 000 nye passasjerer rammes. Det opplyste SAS i en pressemelding.

- Det er fortsatt håp, og det er alltid mulig å finne en løsning under en mekling. Ingen har signalisert at de vil avslutte forhandlingene, sa Riksmekleren klokka 23 onsdag kveld.

Det var onsdag formiddag klokka 11 at partene varslet at de igjen skulle forsøke å forhandle.

I de seks dagene som streiken har pågått har det, ifølge riksmekler Mats Wilhelm Ruland, vært bevegelse fra begge sider.

Det har vært bevegelse på noen punkter, mens det ikke har vært bevegelse i det hele tatt på andre. Riksmekleren kan ikke kommentere dette ytterligere.

Det kan se ut til å bli en lang kveld med forhandlinger.

- Konflikten kan bli løst i løpet av kort tid, men det kan også ta lengre tid. Det er umulig å si, sier han.

- Oftest en mellomløsning

På spørsmål fra Dagbladet på om det kan ende opp med et resultat som ingen av partene er fornøyd med, svarer Ruland:

ØNSKER SNARLIG LØSNING: Informasjonssjef i SAS. Knut Morten Johansen, forteller om forhåpningene de har før meklingsmøtet onsdag. Han vedgår at streiken har rammet passasjerer som aldri før i moderne tid. Reporter: Øystein Andersen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Det er sjelden partene går ut av en slik konflikt og er fornøyde. Det blir oftest en mellomløsning.

Ruland beskriver partene som profesjonelle, men beskriver konflikten som alvorlig.

- Komplisert oppgjør

Det var Riksmekler Mats Wilhelm Ruland som selv tok kontakt med partene tirsdag kveld, for å få dem til forhandlingsbordet.

- De er villige til løsning, men ikke for enhver pris. Det er et komplisert oppgjør, og mange temaer er vanskelige her. Jeg kan ikke gå inn på hva, sier han.

- Hvorfor tok du initiativet for å få dem til forhandlingsbordet?

- Jeg ville høre om de var villige til det. Det er en alvorlig konflikt og jeg så det som viktig å få partene til forhandlingsbordet.

Brøt melklingen

Meklingen mellom NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat startet onsdag forrige uke. Fristen gikk ut ved midnatt fredag 26. april. Etter mekling fem timer på overtid ble det brudd, og streiken var et faktum.

Per onsdag morgen var totalt 3306 avganger innstilt og 326 917 passasjerer rammet av streiken, som både gjelder piloter i Norge, Sverige og Danmark.

Streiken startet fredag morgen etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen.

- Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sa Christian Laulund, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NTB fredag.

Her oppsummerer SAS situasjonen på sine hjemmesider.