Eva Kristin Hansen

Fortsatt ikke mistenkt

Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen er fortsatt ikke mistenkt for urettmessig å ha skaffet seg pendlerbolig. - Saken er overdramatisert, sier advokat John Christian Elden.

ETTERFORSKNING: Politiet etterforsker pendlerboligsakene på åttende uken, men avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen er fortsatt ikke mistenkt. Her etter møte med gruppelederne på Stortinget om saken, før hun trakk seg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ETTERFORSKNING: Politiet etterforsker pendlerboligsakene på åttende uken, men avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen er fortsatt ikke mistenkt. Her etter møte med gruppelederne på Stortinget om saken, før hun trakk seg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

- Det er fortsatt ingen mistenkte i saken.

Det sier politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Han leder etterforskningen av de såkalte pendlerboligsakene.

Sagaen begynte da Aftenposten avslørte at daværende barne- og familieminister og Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde vært folkeregistrert på gutterommet på Sørlandet mens han og familien bodde gratis i en stortingsleilighet i Oslo.

Viste til politietterforskning

Seinere kom en rekke stortingspolitikere i søkelyset for mulig misbruk av ordningen med pendlerbolig for representanter som bor mer en 40 kilometers kjøreavstand fra Stortinget.

I november avslørte Adresseavisen at stortingspresident Eva Kristin Hansen fikk pendlerbolig, samtidig som hun eide en del av et hus innenfor 40 kilometersgrensen.

TILBUDSSIDEN: Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier hun ikke kommer til og gå av som Stortingspresident etter at det ble kjent at hun hadde leilighet i Ski mens hun sto oppført som leietaker hos Trond Giske i Trondheim. Video: Emma Dalen / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Da Eva Kristin Hansen trakk seg som stortingspresident 18. november uttalte hun at årsaken var at hun regnet med at hun var en av dem som var under politietterforskning for misbruk av pendlerboligordningen.

Bare timer tidligere hadde statsadvokaten bedt politiet om å sette i gang etterforskning av pendlerboligsakene.

Men sju uker etter at hun trakk seg har altså Eva Kristin Hansen fortsatt ikke status som mistenkt i saken, forteller politiadvokat Christian Stenberg.

Skal avhøre ansatte

Politiadvokaten forteller at etterforskningen fortsatt er i en innhentingsfase, og at de så langt har konsentrert seg om å få oversikt over hvilke regler som gjelder.

- Innhentingsfasen vil trolig vare ut januar. Jeg håper ikke det tar lengre tid. Foreløpig har vi innhentet regelverket som gjelder for tildeling av pendlerbolig, sier Stenberg.

- Skal vi gå ordentlig og grundig til verks må vi ha oversikt over regelverket, forklarer han.

Ifølge politiadvokaten har de så langt heller ikke avhørt noen personer i saken, verken representanter som har mottatt pendlerbolig, eller ansatte på Stortinget som har administrert ordningen.

Han forteller at de nå skal finne ut hvordan reglene har fungert i praksis.

- Vi må innhente informasjon om hvordan regelverket har blitt tolket og praktisert av Stortinget. Da blir det behov for å avhøre flere personer i administrasjonen, sier Stenberg.

- Overdramatisert

Eva Kristin Hansens har hyret inn advokat John Christian Elden i forbindelse med saken. Han går langt i å legge skylden på statsadvokaten for at klienten måtte gi seg i landets høyeste verv etter Kongen.

- Vi er godt kjent med at hun ikke er mistenkt for noe, og synes det er leit at statsadvokaten lot motsatt inntrykk henge slik at hun måtte trekke seg fra vervet dagen etter at hun hadde fått bekreftet politisk tillit som president fra alle andre enn Rødt, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Elden lar heller ikke mediene slippe unna i sin kritikk av hvordan saken har spilt ut.

- Saken synes å handle om en ulik skatterettslig vurdering mellom Stortinget, granskerne og Skatteetaten, som ble overdramatisert i media, avslutter Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer