SAVNET: Russisk helikopter av samme type som helikopteret med åtte personer om bord som trolig har styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard. Foreløpig er det ikke funnet spor etter maskinen. Bildet er tatt i hangaren på den russiske helikopterbasen på Kap Heer ved Barentsburg. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix.
SAVNET: Russisk helikopter av samme type som helikopteret med åtte personer om bord som trolig har styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard. Foreløpig er det ikke funnet spor etter maskinen. Bildet er tatt i hangaren på den russiske helikopterbasen på Kap Heer ved Barentsburg. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix.Vis mer

Fortsatt ingen funn i søk etter savnet russisk helikopter 

Det er fortsatt ingen funn i søket etter et russisk helikopter som styrtet ved Barentsburg på Svalbard. Miniubåten som deltok i søket, er nå hentet opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Hovedredningssentralen like etter klokken 22 lørdag kveld.

- KV Barentshav har informert HRS om at data ikke vil være tilgjengelige før klokken 8 i morgen, opplyser HRS. I tillegg til undervannsroboten har tre båter og to helikoptre deltatt i søket etter det russiske helikopteret. Søket fortsetter utover natten.

- KV Senja og KV Barentshavet vil fortsatt operere i søkeområdet, og forskningsskipet G. O. Sars vil gjennomføre søk med avanserte sonarsystemer, ifølge HRS.

Den videre fremdriften i redningsaksjonen avhenger av hvilke funn undervannsroboten eventuelt gjør.

Forbereder søk etter antatt omkomne
Miniubåten ble satt inn i søket i 13.30-tiden lørdag og undersøkte havbunnen i det mest aktuelle leteområdet. Undervannsfarkosten, som er kalt Hugin, ble fraktet til Svalbard i et av Forsvarets Herkules-fly rundt midnatt natt til lørdag.

Ubåten er en autonom undervannsfarkost som kartlegger havbunnen i detalj. Den bruker sonar for å undersøke bunnen, sender ingen direktebilder og må derfor hentes opp på land for å få analysert resultatene. Derfor kan det ta tid før Hovedredningssentralen vet mer.

- Parallelt startes det nå forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkommet, opplyste Hovedredningssentralen (HRS) i en oppdatering like før klokken 15 lørdag.

Denne aksjonen er det Sysselmannen på Svalbard og politiet i Nordland som er ansvarlige for.

Liten sannsynlighet for overlevende
En annen litt mindre ubåt ble satt inn i søket fredag. Den gjorde ingen funn. Det har heller ikke de andre fartøyene som har lett etter det forsvunne russiske helikopteret, gjort. Helikopteret styrtet etter alt å dømme torsdag ettermiddag.

Åtte personer var om bord i helikopteret da det forsvant.

- Vi har ingen spor å gå etter dessverre. Det er ingen nødvarslingssystemer som ble aktivert, og helikopteret har heller ikke en såkalt svart boks, sier Delbekk.

Fortsatt betegnes operasjonen som en redningsaksjon, selv om sjansen for å finne overlevende er liten.

- Veldig liten, for å være ærlig. Det har gått såpass lang tid nå, og med de temperaturene vi har i sjøen, er det lite sannsynlig. Men vi leter fremdeles, det kan være muligheter, sier Delbekk.

Skiftende vær
Helikopteret er antatt styrtet i sjøen på innflygingstraseen et par kilometer nord for Kap Heer, i Barentshavet.

Hovedsporene redningsarbeiderne har å gå etter er funn av flybensin ute i havet og observasjoner av luftbobler via sonar på 200–250 meters dyp. I tillegg har vitner observert helikopteret under innflygingen.

Søkeområdet betegnes likevel som «relativt stort» og spenner seg over flere kvadratkilometer.

I tillegg er værforholdene tøffe i området, og HRS påpeker at aksjonen er en kamp mot tiden.

Fredag kveld måtte søket trappes kraftig ned som følge av dårlig vær, og det kan fort skje igjen. Det kan ta flere dager før redningsaksjonen gir resultater.

(NTB)