Fortsatt ingen løsning på streiken i oljesektoren

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm griper ikke til tvungen lønnsnemd, men har lokket partene tilbake til forhandlingsbordet.

KONFLIKT: Leder i Industri Energi, Leif Sande, på vei inn til Riksmeklingsmannens kontor tidligere denne uka. I dag har partene vært samlet rundt bordet hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KONFLIKT: Leder i Industri Energi, Leif Sande, på vei inn til Riksmeklingsmannens kontor tidligere denne uka. I dag har partene vært samlet rundt bordet hos arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i ettermiddag ble det kjent at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har innkalt partene i oljestreiken til møte klokken 18.00.

40 minutter senere møtte arbeidsministeren pressen.

- Jeg har anmodet partene om å gjenoppta forhandlingene, og det har partene sagt ja til. Forhandlingene vil starte opp igjen lørdag, sa Bjurstrøm, som avviste at hun hadde gitt partene en frist for å bli enige:

- Partene har allerede en frist å forholde seg til i og med at det er varslet lockout fra midnatt på tirsdag.

Ingen tvungen lønnsnemd Det var ventet at dagens møte var et skritt nærmere tvungen lønnsnemd, som arbeidsministeren iverksatte for å ende vekterstreiken for en drøy måned siden.

Imidlertid lar Bjurstrøm det kraftigste virkemiddelet mot streik ligge i denne omgang, og anmodet partene i kveld om å komme til en snarlig løsning.

Overfor NRK utdypet Bjurstrøm i kveld:

- Jeg har vært veldig klar på at partene er ansvarlige, og at de sitter med nøkkelen til en løsning. Jeg har ikke gitt noen frist, det har arbeidsgiversiden gjort ved å varlse lockout, men jeg er glad for at de har sagt ja til å gjenoppta forhandlingene.

Skarp tone mellom partene Streiken i oljesektoren har pågått siden 24. juni, og i går meldte arbeidsgiver om lockout og stans i all olje- og gassproduksjon fra midnatt natt til førstkommende tirsdag.

Drøyt 700 ansatte på norsk sokkel har vært i streik i snart to uker - en streik som er antatt å koste mellom 150 og 200 millioner kroner dagen. Så langt skal tapet beløpe seg til 2,3 milliarder kroner.

Tonen mellom partene har tidvis vært uforsonlig:

- Vi finner oss ikke i at arbeidsgiverne raner oss for pensjonen vår. Derfor streiker vi, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse da streiken var et faktum.

- Fullstendig urimelige pensjonskrav fra Industri Energi, SAFE og Lederne viser tydelig at de plasserer seg på siden av andre arbeidstakere i Norge, kontret forhandlingsleder for Oljeindustriens landsforening, Jan Hodneland.

Forhandlingene gikk i lås blant annet rundt arbeidstakersidens ønske om å beholde muligheten for å gå av med pensjon ved 62 års alder.

Konflikten eskalerte da arbeidsgiversiden i går varslet lockout.

- Her tar de Norge som nasjon som gissel, og forsøker å skremme myndighetene, svarte forbundsleder Leif Sande.

- Svært alvorlig Uten en løsning på konflikten, blir 6.515 arbeidere utestengt fra arbeidsplassene sine offshore.

- Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisa i går.

- Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sa informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening til NTB torsdag.

INNKALTE PARTENE: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) samlet i dag partene i oljesektoren rundt bordet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
INNKALTE PARTENE: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) samlet i dag partene i oljesektoren rundt bordet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer