Fortsatt kamper i Makedonia

For andre dag på rad brøt det ut kamper i byen Tetovo i Makedonia. - En mann ble skutt bare to meter unna meg, forteller Sreten Koceski ved Youth Information Center i Tetovo til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Koceski suste kulene i og utenfor Tetovos sentrum i går. Kampene mellom albanske opprørere og makedonske sikkerhetsstyrker brøt ut like før klokka 12. En albanskættet 12-årig jente ble drept i kampene og 14 personer ble såret, blant dem fem medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Jenta døde av skader hun fikk i landsbyen Poroj i utkanten av Tetovo.

- En person er sendt til sykehuset i Skopje med alvorlige skader, forteller Koceski. Han satt på terrassen sin i formiddag da skytinga startet.

Kidnappet

- Nå hører vi kuleregn hele tida, og i dag ble en person skutt bare to meter unna meg. Utover dette vet jeg ikke helt hva som skjer, fordi vi må holde oss innendørs, sier Koceski til Dagbladet.

Han jobber for Youth Information Center i Tetovo. Organisasjonen støttes av Kirkens Nødhjelp og jobber for demokrati i Makedonia. Gatene i Tetovo var folketomme i går ettermiddag. Folk satt inne og fulgte tv-nyhetene.

- Det skytes fortsatt, særlig i områdene rundt militærleiren og politistasjonene. De som fortsatt er ute på gata løper for å gjemme seg og bilene kjører svært fort, forteller Koceski.

Ifølge rykter ble flere sivile makedonere kidnappet på vei hjem fra arbeid.

- De skal ha blitt plukket ut på bussen og tatt med opp i fjellene, sier han.

Makedonias forsvarsminister advarte mandag de albanske opprørerne. Han ga klar ordre om å trekke seg tilbake fra de områdene de hadde tatt kontroll over de siste 18 dagene, ellers kunne de forberede seg på en storoffensiv, skriver NTB.

Nye samtaler

Han ba videre NATO bruke sin innflytelse til å få albanerne tilbake til sine tidligere stillinger. President, Boris Trajkovski, møtte i går utsendinger fra USA og EU. Partene forsøkte å få i gang fredssamtalene i landet.

Den albanske geriljaen i Makedonia sier den ikke kan godta flere kompromisser i den politiske avtalen med landets slaviske majoritet.