ØDELAGT: Slik så Misrata ut i går, etter at opprørerne erklærte seier og regjeringsstyrkene trakk seg ut. Nå raser kampene på ny. Foto: AP/Scanpix
ØDELAGT: Slik så Misrata ut i går, etter at opprørerne erklærte seier og regjeringsstyrkene trakk seg ut. Nå raser kampene på ny. Foto: AP/ScanpixVis mer

Fortsatt kamper i Misrata

Til tross for at opprørerne har erklært seier og regjeringsstyrkene hevder de har innstilt sine operasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyden av automatvåpen og raketter som eksploderte kunne høres i løpet av natten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kort tid før kampene brøt ut igjen, hevdet den libyske statssekretæren Khaled Kaim at regjeringsstyrkene hadde avsluttet sine operasjoner i byen.

- De væpnede styrkene har ikke trukket seg bort fra Misrata. De har kun innstilt sine operasjoner, sa Kaim på en pressekonferanse i Tripoli tidlig på natten.

Han la til at lokale stammer i området rundt byen skulle forsøke å oppnå en fredelig løsning på konflikten der i løpet av 48 timer.

- Flykter fra byen Lørdag hevdet en talsmann for opprørerne i Misrata at de hadde vunnet kampen og at regjeringsstyrkene var i ferd med å trekke seg ut.

- Misrata er fri, opprørerne har vunnet. Noen av Gaddafis soldater er drept, og andre er i ferd med å flykte, sa talsmannen Gemal Salem.

En av regjeringssoldatene bekreftet overfor nyhetsbyrået Reuters at de hadde fått ordre om å forlate byen. Soldaten var såret og ble brakt med lastebil til et lokalt sykehus sammen med elleve andre sårede fra Gaddafis styrker.

Men opplysningene om tilbaketrekkingen ble altså senere tilbakevist av Khaled Kaim, som er statssekretær i det libyske utenriksdepartementet.

Stammekrigere Mens Kaim nå hevder at lokale stammer prøver å oppnå en fredelig løsning i byen, sa han lørdag at de hadde tillatelse til å bruke våpenmakt.

Samtidig innrømte han at NATOs luftangrep skapte betydelige problemer for den libyske hæren rundt Misrata.

Også tidligere har såkalte frivillige militsmedlemmer kjempet på regjeringens side i byen, og det er uklart hvilke følger det vil få hvis stammekrigere får en større del av ansvaret for Gaddafi-styrkenes operasjoner. Men taktikken kan gjøre det vanskeligere for NATO å skille mellom sivile og stridende.

- Mangler alt Lørdag skal så mange som 28 personer ha blitt drept i kampene i byen, og lokale sykehus varsler om at antall sårede er i ferd med å overskride deres kapasitet.

- Vi er overveldet. Vi mangler alt: Personell, utstyr og medisiner, forteller Khalid Abu Falra ved den viktigste private klinikken i Misrata.

Han forteller at sykehuset også tar imot sårede regjeringssoldater, og at det stadig kommer ambulanser med nye pasienter.

- På denne måten kan det ikke fortsette. Vi mister pasienter som vi ville klart å redde under normale forhold, sier Falra.

En av de sårede som har fått behandling på sykehuset, er en fransk blogger og journalist. Han skal ha blitt truffet av et streifskudd i nakken, men er utenfor livsfare etter å ha blitt operert, ifølge Falra.

Frakter ut flyktninger Et skip fra International Organization for Migration (IOM) ankom Misrata lørdag med mat og medisiner. Det er meningen at skipet skal frakte om lag 1.000 flyktninger bort fra den beleirede byen.

Samtidig kom det meldinger om at byen Yafran i den vestlige delen av Libya var blitt overtatt av regjeringsstyrkene. Fortsatt skal det befinne seg opprørere i flere landsbyer i det samme området.

NATOs kampfly skal ha bombet mål i flere libyske byer lørdag, og på kvelden ble det hørt eksplosjoner i hovedstaden Tripoli. Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana hevder at flere personer er drept og såret i bombeangrepene.
(NTB)