Fortsatt lavere skatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkamp: Dagbladets kommetator Stein Aabø ønsker seg en valgkamp uten skattelette (Dagbladet 1. juli). Det vil Høyre ikke gi ham. Aabø ser ut til å ha to argumenter: At det finnes to land med høyere skatter enn Norge. Og at skattelette for næringslivet ikke fenger like mye som store kutt i inntektsskatten.

For det første er argumentet om at to land har høyere skatter enn oss pussig. De fleste land som er gode å bo i, har lavere skatter. Norsk næringsliv konkurrerer med dem alle. Og med over 100 milliarder oljekroner på statsbudsjettet har vi større rom for å senke skattene.

For det andre tror jeg det er mange som ser bedriftene sine slite som følge av den globale nedturen. Når egenkapital i tillegg må tas ut for å betale skatt, svekkes tryggheten for arbeidsplassene. Aabø gir inntrykk av at valget står mellom høye skatter og ellevill finanskapitalisme. Det er selvfølgelig ikke riktig. Faktisk er det langsiktige lokale eiere som rammes hardest av den norske beskatningen. Kanskje er Aabøs egen pressestøttede arbeidsplass ikke truet. Mange andre er det. Skattene for næringslivet må ned.

For det tredje mener Høyre skattene må ned også på vanlige inntekter. Bunnfradraget må økes, innslagspunktet for toppskatten heves. Ikke minst i økonomisk krevende tider skal det lønne seg å stå på. Skatt er selvfølgelig nødvendig. Men skattene bør ikke være høyere enn nødvendig! Vi kan bruke pengene bedre: Flere veier kan bygges hvis det offentlige samarbeider med private entreprenører. Flere syke mennesker kan få behandling hvis staten samarbeider med private helseinstitusjoner.

Stoltenberg er stolt av å ha øket skattene midt i en økonomisk nedtur. Skatt er nødvendig, men ikke å forsøke og redusere skattebyrden for folk flest og for bedrifter som sliter, det er manglende respekt for arbeidet som ligger bak hver eneste skattekrone. Derfor blir skatter et viktig tema også i årets valg.