Fortsatt like dumme

Hvordan føles det når kollegaene nekter å bruke samme kaffemaskin og toalett som deg, spør Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR HIVNORGE spør ledere hvordan de møter hivpositive på arbeidsplassen, får de svar: «Det er ikke noe problem, vi har ingen.» Det vet sjefen ingenting om. Mange hivpositive føler seg utrygge på jobben. Uhyre få orker å være åpne om sykdommen. De tvinges ikke lenger til åpenhet fordi de er relativt friske. Medisinske framskritt stopper som kjent virusets herjinger i kroppen. Men fortsatt herjer fordommer, kunnskapsløshet og stigmatisering. Kollegaer nekter å bruke samme kaffekopp, kaffemaskin og til og med samme kantine som sin hivsmittede kollega. Noen begynner plutselig å bruke toalettet i etasjen over. Invitasjonene til fredagspils opphører. Opplyste mennesker reagerer irrasjonelt. De ser bare en stor H for hiv i panna på kollegaen. Åpenhet i arbeidslivet er en risiko som verken HivNorge eller LO anbefaler. Det er et nederlag.

HEMMELIGHOLDET kan forklares med nådeløs erfaring fra norsk helsevesen. Noen eksempler: Helsepersonell nekter å hånd hilse. Pasienten nektes operasjon eller gynekologtime. Pasienten må selv bytte på sykesenga si og får utdelt engangsbestikk. Sykepleieren som skal ta blodprøve, stiller i like fullt verneutstyr som om hele fugleinfluensaen var innom. Tannlegekontoret er innpakket i plast og gladpak, hvis man da er så heldig å få time. Det har en tendens til plutselig å være fullbooket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer