Fortsatt liv i ruinene

Redningsmannskapene har ennå ikke gitt op alt håp om å finne overlevende etter jordskjelvet i Iran for seks dager siden. 5 prosent av de sammenraste bygningene er ikke undersøkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–For to timer siden ble en høygravid kvinne trukket ut av ruinene i jordskjelvrammede Bam, opplyste Halvor Fossum Lauritzsen i Norges Røde Kors i kveld.

–Kort tid etter at kvinnen ble funnet, fødte hun et barn. Det står bra til med begge to, opplyser Lauritzsen til NTB. Han samordner Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmånes hjelpeinnsats i jordskjelvrammede Bam.

Lauritzen opplyser at iransk Røde Halvmåne fant to personer, en mann på 45 år og den høygravide kvinnen i dag.

Nyttårsaften ble 11 mennesker funnet i live i ruinene etter jordskjelvet i Iran.

Reddet av kona

Det er kommet få opplysninger om funnet av de 11. Ifølge Reuters skal en av de overlevende være en 80 år gammel kvinne som ble funnet i en kjeller. Hun skal ha vært uskadd.

I tillegg viser iransk TV bilder av flere som får behandling etter å ha blitt dratt ut av ruinene.

Iranske Yadollah Saadat ble reddet av kona Fatemeh Asgari. Saadat lå beskyttet i ruinene av møbler som tippet over ham da huset raste sammen. Der ble han liggende i hele seks dager et lite hulrom med luft.

Kona mistet bevisstheten i skjelvet, men våknet på sykehuset og insisterte på å dra for å lete etter ektemannen.

Mannen ble funnet med bevisstløs med bekkenbensbrudd. Senere skal han ha fått tilbake bevisstheten og klart å si noen ord.

Redningsmannskapet fikk også reddet en ung pike og en mann.

Offisielt er 30 000 mennesker til nå funnet døde i ruinene. Det antas at mellom 40 000 og 50 000 mennesker omkom i jordskjelvet.

En hund ble også funnet i Bam nyttårsaften. Den hadde oppholdt seg i en lomme i en mursteinsbygning og klarte å bevege seg på egenhånd da den ble gravd fram.

Flere skjelv

Et sterkt jordskjelv rammet 1. nyttårsdag innbyggerne i hovedstaden Taipei i Taiwan. Skjelvet er målt til 5.9 på Richter skala og skjelvet senter skal ha vært i havet omlag 150 km øst fra hovedstaden, melder AP.

Ingen mennesker eller bygningen er rapportert skadd etter skjelvet. Et kraftig skjelv målt til 7.6 rammet Taiwan for fire år siden. 2300 mennesker omkom dengang.

I Dødehavet i Israel ble det registert et skjelv i dag. Skjelvet ble mål til 3,7 og flere innbyggere bosatt nær strendene til Dødehavet kjente skjelvet. Ingen er meldt skadd. Skjelv fra 4 og oppover på Richter skala kan føre til ødeleggelser på bygninger.

REDDET:</B> TV-bildet viser iraneren Yadollah Saadatmand som bæres på båre over i ambulansen etter å ha fått medisinsk behandling i et nødhjelpstelt. Rednigsmannskapet har dratt opp 11 av ruinene i live.
<B>LETER FORTSATT:</B> I dag fortsetter letingen i ruinene. Håpet er å finne flere overlevende.
BEGRAVER SINE DØDE:</B> Mannen på bildet gråter for sine 18 familiemedlemmer som ble begravet i dag.