<strong>STO FRAM:</strong> Sunniva Andreassen var en av dem som sto fram med sin Metoo-erfaring. Hun mener Metoo vil være aktuelt så lenge maktmisbruk eksisterer. Foto: Ingun A. Mæhlum
STO FRAM: Sunniva Andreassen var en av dem som sto fram med sin Metoo-erfaring. Hun mener Metoo vil være aktuelt så lenge maktmisbruk eksisterer. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Metoo et år etter

- Fortsatt mange som vitser Metoo bort

Sunniva Andreassen ga et ansikt til metoo-kampanjen i norsk politikk og beskriver det som en frihetskamp. Kampen er ikke over, advarer LO og Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
<strong>NYE TILTAK:</strong> Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik går sammen med LO og Fellesforbundets leder Jørn Eggum for å identifisere nye tiltak mot vold og trakassering i arbeidslivet. Foto: Anita Arntzen
NYE TILTAK: Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik går sammen med LO og Fellesforbundets leder Jørn Eggum for å identifisere nye tiltak mot vold og trakassering i arbeidslivet. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Hva vi ser? Vi ser at på dette området her, i servicesektoren, har metoo bare forsvunnet forbi. Det er eksempel etter eksempel på en pill rotta servicesektor.

Det krasse utsagnet kommer fra fagforeningsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Forbundet organiserer 140 000 medlemmer i det private, blant dem mange i serviceyrker på hoteller og restauranter. Han sier han er rystet over mye av det de forteller.

- Det er en del personer, flest menn, men også kvinner, som er i posisjoner og tror de kan betale seg til hva de vil, sier han.

- Økt bevissthet

Det er et år siden Metoo slo inn over oss for fullt i Norge. Mens det i USA var i filmbransjen det fikk størst innvirkninger, var det i politikken det slo hardest her til lands.

En av dem som ga dette et ansikt, var Sunniva Andreassen. Hun sto fram med sin historie om sine møter med daværende statsråd Trond Giske i 2008 og 2009, da hun var bare 18 år. I et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre bestred Giske flere av varslene mot ham, men tok selvkritikk for oppførselen mot Andreassen.

- Det er garantert mer utbredt i hotell- og restaurantbransjen. Det er synd at det har vært mest oppmerksomhet om politiske partier. Metoo har også vært kritisert for å være litt elitistisk, kanskje særlig i Norge. Det har vært lite fokus på kvinnedominerte yrker. Men det er viktig å si at det skjer i alle samfunnslag, på tvers av bransjer og sosial status, sier Andreassen.

Som representant for Metoo-bevegelsen i Norge, er hun en av kandidatene til Årets navn-kåringen i Dagbladet.

- Jeg synes det er en veldig viktig kamp. Det er en frihetskamp. Å være en del av en bevegelse som har ført til endringer av systemer, det synes jeg er stort, sier hun.

- Langt igjen

- Hvor står vi i dag, etter år etter?

- Jeg tror at vi fortsatt har en lang vei å gå før vi kan si oss fornøyd. Metoo vil være aktuelt så lenge maktmisbruk eksisterer. Men bevisstheten har økt, mener Andreassen.

Hun peker på arbeidet som er satt i gang i en rekke organisasjoner, foreninger og bedrifter på tvers av bransjer for å utarbeide nye etiske retningslinjer og prosedyrer for varsling.

- Det bidro til å få på plass gode rutiner. Med økt bevissthet rundt tema tenker jeg mange har gått i seg selv, og reflektert over hvordan møter jeg andre mennesker, og at hvis jeg blir vitne til en uakseptabel situasjon skal jeg gripe inn. Det tror jeg er det viktigste, det som skjer hos enkeltmennesket, sier hun.

Nye krav

Ett år etter at Giske-saken rammet Ap, mener nestleder Hadia Tajik og stortingspolitiker Anette Trettebergstuen at partiet er bedre rigget mot seksuell trakassering enn de var. De viser blant annet til at partiet i kjølvannet av varslingssakene, utarbeidet helt nye regler for håndtering av varsler om trakassering, og økte bevisstheten rundt alkohol på partiarrangementer.

Nå vil de gå sammen med fagforeningene for å se om de kan identifisere flere tiltak for å få slutt på vold og trakassering i arbeidslivet. Målet er gode tiltak som de kan fremme i Stortinget.

- Ap og LO, representert ved Felles forbundet, er opptatt av å finne sterkere tiltak mot trakassering i arbeidslivet. Det handler om å ta Metoo videre. Den har åpnet manges øyne for problemene med seksuell trakassering og annen trakassering. Men det handler også om at vi vet godt at det står dårlig til, i flere deler av arbeidslivet, spesielt bransjene som Jørn organiserer.

- Veldig mange kvinner, men også menn i vanlige jobber over hele landet og opplever trakassering. Og sånn kan vi ikke ha det, sier Anette Trettebergstuen.

Hadia Tajik peker på at det først og fremst er kvinner som jobber i de mest utsatte bransjene, med midlertidige kontrakter og utsatte arbeidsforhold.

- Kampen mot seksuell trakassering i arbeidslivet henger tett sammen med likestillingskampen og arbeiderkamp. Kvinnene som ikke er organisert, står særlig svakt. Da er det å få opp organisasjonsgraden også viktig, sier hun

- Hvor stor endring Metoo har ført til, er nok litt bransjeavhengig. Hotell- og restaurantbransjen fikk kanskje ikke samme synlighet fordi maktrelasjonene er sterkere her, tror Ap-politikeren.

Møtt av naken mann

- Mange av de ansatte her er kvinner, gjerne med utenlandsk bakgrunn, og midlertidige kontrakter, påpeker Jørn Eggum.

Fagforeningslederen sier mange av historiene han får fra dem som rydder på rommene på norske hotell eller serverer i barer, er så pinlige at han sier han nesten ikke har lyst til å gjengi dem.

- Den siste jeg fikk med meg var fra en samling med en stor bedrift på et hotell på Gardermoen. Da satt det en mann klar på rommet, han hadde dratt stolen slik at den sto bare en meter fra døra, og ventet til romservice kom for å gjøre rent. Der satt han kliss naken med 500 kroner i hånda, og sa “nå, nå skal vi kose oss."

- Dette møter de på arbeid. Der det eneste de er opptatt av er å gjøre det reint og fin på rommet. Det er så lite verdig. Det er utrolig viktig at man fokuserer på at slik er faktisk arbeidslivet. Det er ikke et enestående tilfelle. Det skjer hele tida, mener han.

- Lederansvar

Helena Bozicevic er hovedtillitsvalgt på Scandic Helsfyr, og har bak seg et langt arbeidsliv i bransjen der hun har sett det meste.

- Når noe skjer, må det tas på alvor og vises nulltoleranse. Det er viktig å få fram at dette er et lederansvar, også ledere har et ansvar for å følge med, og få med seg om dette skjer. Det er ikke alle som tør å si fra, sier hun.

<strong>HOTELLANSATT:</strong> – Det er et lederansvar å følge med, mener Helena Bozicevic, som har jobbet på hotell i mange år. Foto: Anita Arntzen
HOTELLANSATT: – Det er et lederansvar å følge med, mener Helena Bozicevic, som har jobbet på hotell i mange år. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Selv har hun opplevd og vært vitne til flere ubehagelige hendelser, gjerne når det er gjester som har blitt nektet servering, og roser egen ledelses håndtering av dette.

- Vi hadde et firma på julebord her, der det var enkelte som hadde med seg medbrakt, så de ble bortvist. Etter en stund kom de tilbake og krevde mer å drikke, men det fikk de ikke. Da ble jeg skjelt ut og kalt hore og det som verre er. Jeg ga beskjed til nattevakten, som tok det videre med Securitas, og de ble fjernet. Det firmaet har i ettertid ikke fått bestille hos oss, sier Bozicevic.

- Fint julebord

- Julebordsesongene er den store prøven – hvor langt har vi kommet, sier Sunniva Andreassen, på halvveis på spøk. Hun har også en god erfaring med sin arbeidsplass og leder i år.

- Jeg har selv vært på julebord på egen arbeidsplass og sett ledere der behandle dette veldig fint og respektfullt. Det ble ytret på julebordet da det skulle gis litt praktisk info, at Metoo selvsagt gjaldt i kveld, som alle andre kvelder. Man skulle tro at det ikke var nødvendig å informere om, men dessverre er det fortsatt mange som vitser metoo bort. Jeg ble veldig glad for å høre det, sagt med den største selvfølgelighet. Det ble en fin avslutning på mitt Metoo-år, og julebordet ble fint og trygt for alle, preget av respekt og likeverd, som det skal være, sier Andressen som håper at terskelen for å si fra om uakseptabel oppførsel er senket.

- Den har vært veldig høy. Mange har ikke turt å si fra, fordi en er redd for represalier. En fører samfunnet framover ved å sette foten ned og si dette er ikke greit i ulike sammenhenger. Men det jeg håper, er at man ikke skal komme i en situasjon der en må ta sats og mobilisere mot maktpersoner. For det er ikke noe kult. Målet er ikke flere varselsaker, men at en ikke skal komme ut for situasjoner der det er nødvendig å varsle. Jeg har troen på at kulturer og holdninger kan endres, sier hun.

- Vi er kanskje litt i startfasen, det er fortsatt litt tidlig å se hvor varige endringer som er skapt, men at Metoo er et vannskille, det synes jeg er en fin beskrivelse.

Kritiserer regjeringen

Trettebergstuen og Tajik er kritisk til at vedtak som ble fattet som følge av Metoo ennå ikke er iverksatt.

- Blant annet fikk vi stortingsflertallet med oss på å at det er likestillingsnemndene i stedet for domstolene som skal behandle sakene om seksuell trakassering. Det er viktig for å senke terskelen for å melde fra om trakassering. Men dette lar vente på seg. Regjeringen har ennå ikke fått dette på plass, sier Tajik, som også etterlyser økte bevilgninger til likestillingsombudet og styrking av arbeidstilsynet.

Ifølge likestillingsminister Line Hoffstad Helleland er dette på vei.– Vi sendte et lovforslag på høring i juli. Høringen er nå avsluttet og vi jobber med å gå gjennom høringssvarene. Vi tar sikte på å fremme lovproposisjon om saken våren 2019.

- Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig, og vi må sikre en effektiv håndheving av disse sakene. Det er viktig og nødvendig å etablere et kostnadsfritt lavterskeltilbud for behandling av disse sakene, sier hun.

<strong>KAMPEN IKKE OVER:</strong> Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik i Ap, advarer sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum mot å tro at kampen mot trakassering er over. Foto: Anita Arntzen
KAMPEN IKKE OVER: Anette Trettebergstuen og Hadia Tajik i Ap, advarer sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum mot å tro at kampen mot trakassering er over. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer