SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer

Statsbudsjettet 2020

Fortsatt millionstøtte til Human Rights Service

Human Rights Service vil få videreført sin statsstøtte på 1,8 millioner kroner i neste års statsbudsjett, erfarer NRK og Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Støtten til organisasjonen Human Rights Service (HRS), som blant annet driver det innvandrings- og islamkritiske nettstedet rights.no, har vært omstridt.

I august gikk Venstres Abid Raja ut i Aftenposten og sa at organisasjonen ikke bør få statsstøtte. De siste to årene har HRS fått 1 835 000 kroner i tilskudd.

<strong>FÅR STØTTE:</strong> Hege Storhaug og Human Rights Service. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR STØTTE: Hege Storhaug og Human Rights Service. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

9.45 bekrefter Abid Raja overfor Dagbladet at det er korrekt at støtten videreføres.

Støtten videreføres flatt, uten prisjustering, sier Dagbladets kilder.

Frp har krevd at støtten opprettholdes og vinner med dette gjennom.

- Til gjengjeld har Venstre fått gjennomslag for at 12 millioner kroner i støtte til organisasjoner som jobber med integrering ment som en engangsstøtte, videreføres, sier Raja til Dagbladet.

- Syk prioritering

At støtten videreførest vekker umiddelbart reaksjoner.

-Det er en syk prioritering. De betales godt av regjeringen for å være en «tenketank» for FrP. Jeg bruker ikke mye tid på HRS, og vil egentlig ikke bidra til at de får mer oppmerksomhet. Men å gi dem statsstøtte, er vi ikke for, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani

MØTTE PRESSEN: Finansminister Siv Jensen møtte pressen før regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2020 mandag morgen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Det er underlig at regjeringen prioriterer statsstøtte til HRS heller enn mer støtte til meningsbærende aviser. Det sier litt om hvordan Høyreregjeringen prioriterer, mener Ap-politikeren.

SV-leder Audun Lysbakken er ikke overrasket.

- HRS er et konspirasjonsverksted, og sånt hører ikke hjemme på statsbudsjettet. Det er Frp som beskytter dem, og for Venstre og KrF er vel realiteten at så lenge de binder seg til å støtte Frp i regjering binder de seg til å støtte HRS med statlige midler, sier han.

Høyre-profiler ut mot støtten

- Selv om en skulle lete med lykt og lupe, så finner man ikke en eneste Venstre-person som er i favør av støtte til HRS. Om Høyre nå er enige med oss i Venstre er det gledelig å høre, har Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja tidligere sagt til Dagbladet.

Også KrF, og flere Høyre-profiler har tatt til orde for å kutte støtten.

Blant dem er Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle.

- Jeg mener vi bør vurdere om HRS fortsatt skal motta offentlig støtte all den tid de bidrar til å polarisere den offentlige debatten slik vi har sett over tid, sa hun til Dagbladet i august.

Frp har derimot krevd at støtten skal videreføres.

Heftige runder

Det bølget kraftig da det i høst ble kjent at den omstridte organisasjonen i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ikke lå an til å få statsstøtte.

Statsminister Erna Solberg bekreftet at støtten til HRS ble kuttet budsjettforslaget fra departementet til inkluderingsminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanners, uten at dette var klarert med Frp.

- Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS), skrev Frp-nestleder Sylvi Listhaug på Twitter da forslaget til statsbudsjett kom.

Frp ville ha det reversert, men Venstre sa nei. Først gjennom en budsjettfinte i forbindelse med salderingen av statsbudsjettet for 2018 ble det klart at HRS likevel ville få utbetalt 500 000 kroner i støtte - også for 2019.

Solgte seg dyrt

Men budsjettfinten hadde sin pris. Som Dagbladet tidligere har omtalt måtte snaut 17 millioner kroner legges på bordet, som bevilgninger til en lang rekke andre organisasjoner, for at Venstre skulle si ja til HRS-støtten.

- Det var en gylden mulighet til å få en pakke slik at vi kan tilgodese de organisasjonene vi mener gjør et vesentlig arbeid. Det ble tunga på vektskålen på hva som gjør at jeg holder meg for nesa og lar rusket passere, sa Raja til Dagbladet i desember i fjor.

- HRS fikk tilbake de 500 000 kronene. Samtidig fikk vi gjennom det som Venstre mener bidrar til et mer raust samfunn. Så skal vi bekjempe HRS på alle mulige andre måter, når de kommer ut i samfunnsdebatten, slik vi har gjort tidligere, men vi kommer til å glede oss over at de organisasjonene kan gjøre mye mer integreringsarbeid og annet arbeid, sa Raja.

Det er tolv millioner kroner i søttte fra denne pakken som nå viderføres, etter det Dagbladet erfarer. Støtten til fredsorganisasjonene, som Ican og Leger mot atomvåpen, videreførest derimot ikke i statsbudsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer