- Fortsatt mye grums

GARDERMOEN (Dagbladet): I går fikk Frp's landsmøte for første gang besøk av en LO-leder. Mang en gang har partiets uttalelser om innvandrere gjort LO-sjef Gerd-Liv Valla trist og sint. - Det kommer fortsatt mye grums fra Frp, sa Valla etter besøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Valla ser ikke bort fra at Frp kan bli en støttespiller i kampen for å gi deltidsansatte rett til heltid og et mer inkluderende arbeidsliv. Både LO og Frp har mer tro på det enn økt arbeidsinnvandring.

Mens NHO-sjef Finn Bergesen jr. i går fastslo at Norge trenger økt innvandring for å dekke behovet for arbeidskraft, mener LO og Frp at det er ledig kapasitet blant deltidsarbeidende, arbeidsledige, uføre og langtidssykemeldte.

Omstridt besøk

- Da jeg sa at jeg vil ha en lov som sikrer deltidsansatte rett til å jobbe heltid, nikket Carl I. Hagen og Siv Jensen. Men det gjenstår nå å se i praksis, sier Valla, som tross kritiske røster i LO innledet på Frp-landsmøtet. Skal man tro Hagen, er det snart bare synet på lønnsdannelse som skiller Frp og LO.

Kan ikke ignoreres

- Jeg opplever ikke dette som noen omfavnelse. Jeg har som linje at jeg snakker med alle som vil høre på LOs synspunkter. Vi skal ha resultater for våre medlemmer. Er Frp enige med oss om saker, kan vi ikke være lei oss for det, sier Valla.

Gårsdagens besøk signaliserer en mer åpen holdning til andre partier. Men Valla slår fast at det er Ap LO har et fagligpolitisk samarbeid med, og at det er uaktuelt å invitere Frp til LO-kongressen. Men LO kan ikke ignorere et av landets største partier. Mange LO-medlemmer stemmer Frp, og noen er delegater på Frp's landsmøte.

Men Valla legger ikke skjul på at Frp's politikk - slik den har vært - fører til økte forskjeller og svekket trygghet.

- Når det gjelder synet på lønns- og arbeidsvilkår, er ikke Frp et parti for folk flest. Frp er mot kollektive avtaler og vil at bedriften skal fastsette lønn. Det vil umuliggjøre tiltak for likelønn og reformer og øke forskjellene. Og de må fjerne kontantstøtten. Den får ikke flere kvinner ut i yrkeslivet.

- Vi har en del felles i synet på økt arbeidsinnvandring. Men i argumentasjonen er vi dypt uenige. De i Frp er skeptiske til folk fra den tredje verden, det er ikke vi. Vi vil ha en rausere asyl- og flyktningpolitikk, der skiller vi oss fundamentalt fra Frp. Frp rører fortsatt i grumset, sa Valla.

- Kritikken Valla kommer med tåler vi. Men jeg synes det var modig av Valla å komme hit. Det er veldig klokt at hun viser en så positiv holding til alle sine medlemmer, sier Hagen, som justerte Frp's politikk flere hakk nærmere LO under samtalen med Valla.

INGEN OMFAVNELSE: Carl I. Hagen mente det var klokt av LO-leder Gerd-Liv Valla å stille på Frp's landsmøte og sa at avstanden mellom LO og Frp ikke er så stor. Valla på sin side slo fast at Frp's politikk betyr svekkelse av arbeidstakernes rettigheter. - Men hvis de blir mer enig med oss, kan vi ikke være lei oss for det, sier Valla.