- Fortsatt mye som gjenstår

LO og NHO møtes hos riksmeklingsmannen klokka 17.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag formiddag ble det brudd i forhandlingene mellom LO og NHO om årets lønnsoppgjør.

Klokka 17.00 i dag møtes LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef Finn Bergesen jr. til mekling hos riksmeklingsmann Svein Longva. Begge har sagt at de er innstilte på å få til en løsning for å unngå storstreik fra onsdag 1. april.

- Vi går inn i meklingene med ønske om å få til et resultat, og har kvelden og mandag og tirsdag på oss. Men det er fortsatt mye som gjenstår, sier LO-leder Roar Flåthen til Dagbladet.no.

Kan bli storstreik

Han understreker at målet er å komme til enighet før fristen går ut natt til onsdag, men sier det avhenger av hvor langt motparten er villig til å strekke seg. NHO-lederen har også signalisert at han ønsker å komme fram til en løsning.

- Hvor stor er sjansen for at det blir streik på onsdag?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men vi er veldig avhengige av hvor langt motparten er villige til å gå. Det er fortsatt mye som gjenstår før vi har en avtale som vi kan anbefale våre medlemmer, sier Flåthen.

Verken Flåthen eller Bergesen ville peke på en konkret grunn til bruddet, annet enn at det handler både om økonomi og om AFP.

MØTES IGJEN I DAG: Det er fortsatt stor avstand mellom NHO-leder Finn Bergesen jr. og LO-leder Roar Flåthen (t.h.) som møtes hos riksmeklingsmannen i ettermiddag. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
MØTES IGJEN I DAG: Det er fortsatt stor avstand mellom NHO-leder Finn Bergesen jr. og LO-leder Roar Flåthen (t.h.) som møtes hos riksmeklingsmannen i ettermiddag. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

AFP-utfordringen

Den store utfordringen i årets lønnsoppgjør er hvordan framtidas AFP-løsning skal bli. Mye tyder på at de tre partene, LO, NHO og regjeringen, kan bli enige om en todelt løsning på AFP. En slik løsning innebærer at en som vil gå av med folketrygd og AFP fra 62 år, i fremtiden må velge: Enten en høy AFP uten rett til å jobbe ved siden av, eller en lavere AFP med full rett til å arbeide.

Også YS har brutt forhandlingene, og varsler at de vil ta ut over 3300 av sine medlemmer dersom det blir streik på onsdag.

LO har varslet at de kommer til å ta ut 40000 av sine medlemmer i streik. I første omgang vil store sektorer som aluminiumssektoren, bilverksteder, leverandører til bygg og anlegg og offshore-verksteder bli tatt ut i streik.

I tillegg kan både en rekke elektrikere og rørleggere bli tatt ut i streik. Det samme gjelder renholdere. Også dagligvarebutikker ville kunne rammes ved at de ikke får tilkjørt varer.

Avisdistribusjonen for blant annet Aftenposten, samt en god del lokalaviser, rammes. Det samme gjør produksjonen av øl, brennevin og snacks.  Dersom ikke partene blir enige innen midnatt tirsdag.

- Fortsatt mye som gjenstår