Hadia Tajik

Fortsatt nestleder

Hadia Tajik trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet for over to måneder siden. Men fortsatt er hun offisielt registrert som nestleder i partiet.

HAR IKKE SAGT FRA: Norges offisielle registre for organisasjoner og partier har ikke fått melding om at Hadia Tajik ikke lenger er nestleder i partiet. Dermed bærer hun fortsatt ansvar som medlem av styret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HAR IKKE SAGT FRA: Norges offisielle registre for organisasjoner og partier har ikke fått melding om at Hadia Tajik ikke lenger er nestleder i partiet. Dermed bærer hun fortsatt ansvar som medlem av styret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

I løpet av en kort uke i begynnelsen av mars opplevde Hadia Tajik et av de største fallene i norsk politikk.

Politikeren som, ifølge Kapital, var Norges mektigste kvinne, gikk av som både arbeids- og inkluderingsminister og nestleder i Arbeiderpartiet.

Men Dagbladet kan nå fortelle at hun formelt sett fortsatt er nestleder i partiet. I Arbeiderpartiets offisielle oppføringer i Brønnøysundregistrene er Tajik fortsatt registrert som nestleder.

Har ansvar

Så seint som 16. mai er Tajik fortsatt oppført som nestleder for Arbeiderpartiet i statens register for foretak og organisasjoner, samt i Partiregisteret.

Det betyr at hun for staten og det offentlige Norge fortsatt innehar dette vervet, og bærer det ansvaret som følger med å være nestleder i en organisasjon.

Hadia Tajik har vært sykmeldt siden hun trakk seg som nestleder, og har dermed ikke utført noen oppgaver for partiet eller som folkevalgt siden.

Dagbladet var denne uka først til å erfare at Tajik vender tilbake til jobb denne uka. Da vil hun igjen møte på Stortinget.

- Jeg gleder meg til å få Hadia tilbake i gruppa på mandag. Hun er en av våre dyktigste politikere, sa statsminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Tajik trakk seg som nestleder i Norges største parti 6. mars etter en rekke avsløringer rundt hennes pendlerleiligheter og leiligheter hun eide privat samtidig. Dagbladet kunne blant annet fortelle hvordan hun tjente penger på å leie ut en leilighet i hjemfylket mens hun mottok gratis bolig fra staten.

Bare fire dager tidligere hadde hun på en pressekonferanse kunngjort at hun trakk seg som Arbeids- og inkluderingsminister.

- Ingen meldinger

Dagbladet har undersøkt om oppføringen av Tajik som nestleder kan skyldes en feil på siden eller en forsinkelse i systemet, men Brønnøysundregistrene avviser dette overfor Dagbladet.

«Våre fagfolk sier at dersom meldingen blir funnet til å være i orden og kan registreres, blir endringene innført i registeret og blir offentlige tilgjengelig etter noen timer eller dagen etter, avhengig av hvilke register det meldes endringer i og hvilke endringer som meldes», skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post.

En dag seinere bekrefter avdelingen for registerforvaltning at de ikke har fått beskjed fra Arbeiderpartiet om at Tajik ikke lenger er nestleder, og at hun dessuten fortsatt står oppført som nestleder i det selvstendige Partiregisteret.

«Vi kan bekrefte at vi per i dag ikke har noen meldinger fra Arbeiderpartiet til behandling, verken til Enhetsregisteret eller til Partiregisteret.»

- Formalitet

Arbeiderpartiet mener dette ikke er noen stor sak, og kaller det hele en formalitet.

- Det er en formalitet som ikke har vært fulgt opp i Hadia Tajiks sykefravær, skriver kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i en e-post.

Brønnøysundregistrene forteller til Dagbladet at alle med en rolle kan registrere sin fratreden.

«Foreningen kan melde endring i styret, men det må vedlegges dokumentasjon som bekrefter det nye styret/endringen», skriver registeret i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer