Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fortsatt overskudd i norske banker

Kredittilsynet mener bankene fremdeles er robuste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste norske banker vil gå med overskudd også i tredje kvartal. Kredittilsynet mener bankene fremdeles er robuste, til tross for økt press fra internasjonal finansuro.

- Norske banker er solide. Også småbankene har solid egenkapital, sa direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet under høringen om finanskrisen i Stortingets finanskomité torsdag.

Overskudd

Han fortalte at tilsynet ba om en situasjonsrapport fra norske banker for å danne seg et inntrykk av hvordan finanskrisen har påvirket Norge. Bare én bank unnlot å svare - nemlig Glitnir.

- Bortsett fra 8-10 som er små og nystartet, vil alle banker vise et overskudd også i tredje kvartal. Bildet er at soliditeten i banksystemet gjennomgående er god. Vi vil ikke se tap som på 1990-tallet, sa Skogstad Aamo, og viste til at misligholdte lån forekommer relativt sjelden i Norge.

Han la til at konkurranse fra internasjonale banker har ført til at betingelsene for lånekunder er gunstigere enn man kanskje har fått inntrykk av i mediene.

- Det er ikke slik at bankene tjener veldig mye på sine boliglån, sa Skogstad Aamo.

Stor gjeldsvekst

DISKUTERTE FINANSKRISA: Sentralbanksjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet under høringen om finanskrisen i Stortingets finanskomité i dag. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
DISKUTERTE FINANSKRISA: Sentralbanksjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet under høringen om finanskrisen i Stortingets finanskomité i dag. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Han understreker imidlertid at gjeldsveksten de siste årene har vært stor i Norge. På fem og et halvt år har samlede boliglån økt med 126 prosent. I samme periode steg bruttonasjonalproduktet i Fastlands-Norge med 47 prosent.

- Risikoen for en hard landing i økonomien er blitt større. Det er en utfordring samfunnet er nødt til å håndtere, sa Kredittilsynets direktør.

(NTB)

image: - Fortsatt overskudd i norske banker

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!