Fortsatt redd for barneranerne

En kveld i november ble han ranet av barneranerne. Siden har 17-åringen holdt seg unna områdene der han vet gjengen holder til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fått et litt annet syn på det å gå ut sent. Det er litt skremmende, sa 17-åringen i retten i dag. Han var innkalt som vitne i saken mot de seks barneranerne som pågår i Oslo byrett.

Med blikket rettet stivt foran seg fortalte han seg om kvelden i november da han ble ranet. Mens 17-åringen fortalte retten hvor redd han var under ranet, flirte de tiltalte fra sine plasser vel en meter unna.

Fryktet juling

Da 17-åringen ble bedt om å oppgi navn, fødselsdato og adresse, ble han stille. Han ville ikke oppgi boligadressen sin mens de tiltalte hørte det.

Unggutten ble ranet en fredagskveld. Han skulle på kino sammen med to kamerater da to av de tiltalte kom bort til dem.

- Det var tydelig at de prøvde å være vennlige i begynnelsen. Da en av dem spurte om jeg hadde mobiltelefon, prøvde jeg å trekke meg unna. Da grep en av dem armen min og dro meg tilbake, forklarte 17-åringen i dag.

En av de tiltalte skal så ha sagt: «Vi kan gjøre dette på den enkle måten, eller den vanskelige måten». Dette oppfattet de tre guttene som en trussel.

- Jeg var ganske redd. Jeg trodde jeg skulle få juling.

- Ikke ta det personlig

I dag fikk retten høre hvordan barneranerne plukket ut sine ofre.

«Ingen snakket om å rane noen, det trenger vi ikke å snakke om for å avtale det. Alle i gjengen merker det når én får det for seg at han vil rane. Dersom det er en som begynner såvidt, så henger de andre seg på» skal en 17 år gammel tiltalt ha sagt i politiavhør.

I retten fortalte 17-åringen om ran han regnes som medskyldig i, som han egentlig ikke ønsket å begå.

- Jeg ville ikke gjøre det, men jeg ville heller ikke ødelegge for kameraten min som hadde begynt å rane, sa han.

I et annet tilfelle sto 17-åringen og snakket med en gutt like etter at han ble ranet av 17-åringens kamerat.

«Ikke ta det personlig», skal 17-åringen ha sagt til gutten, ifølge eget utsagn i politiavhør. «Jeg ville sikkert ikke ha gjort dette mot deg hvis jeg kjente deg.»