Fortsatt rekordlav rente

Det besluttet Norges Bank i dag.

RENTA FORBLIR LAV: Det ble klart etter at Norges Bank hadde rentemøte i dag. Svein Gjedrem skrur ikke opp renta, den blir liggende på 1,25 prosent. Foto: Scandpix.
RENTA FORBLIR LAV: Det ble klart etter at Norges Bank hadde rentemøte i dag. Svein Gjedrem skrur ikke opp renta, den blir liggende på 1,25 prosent. Foto: Scandpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Under dagens rentemøte besluttet Norges Bank å holde styringsrenta uendret  på 1,25 prosent.

- Prisstigningen er om lag som ventet . Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har vært lavere enn anslått, og situasjonen i finansmarkedene har bedret seg. Det er likevel for tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd. Samlet gir utviklingen ikke nå grunnlag for å endre renten, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Norge mindre rammet

Styringsrenten fra Norges Bank er i dag på rekordlave 1,25 prosent. Siden september i fjor har styringsrenten gått ned fra 5,75 prosent til 1,25. Gjedrem utelukker ikke at renta vil kunne stige tidligere enn antatt:

- Den dype lavkonjunkturen ute påvirker norsk økonomi, men Norge har blitt mindre rammet enn mange andre land. Ute har fallet i aktiviteten i USA og Europa avtatt. Samtidig er det tegn til vekst i flere land. Men selv om situasjonen i verdensøkonomien nå ser ut til å stabilisere seg, har vi erfaring for at nye forstyrrelser raskt kan gi tilbakeslag.

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier  Gjedrem.

Ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket over at renta er uendret. Det jeg er litt overrasket over er at de spår at første renteendring kan komme tidligere enn først antatt, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i en av Norges største finansinstitusjoner, DnB NOR.

Under rentemøtet i juni skisserte Norges Bank at renta sannsynligvis ikke ville bli endret før ut i 2. kvartal neste år:

- Hvis det fortsetter som nå med flere boligkjøp og lavere ledighet vil ikke første renteendring komme i mai neste år, men tidligere, kanskje til og med i slutten av dette året. Jeg trodde ikke de skulle endre renteplanen de kom med i juni.

Dørum er likevel skeptisk til om Norges Bank faktisk kommer til å skru opp renta:

- Jeg tror at når vi kommer til neste års vår, og det er svak økonomi rundt oss og press på pris hjemme, så tror jeg ikke Norges Bank vil ønske å heve renta og få sterkere kronekurs, og forverre situasjonen for industrien.

Ingen gladmelding

Selv om en lav rente betyr billigere lån, og en romsligere økonomi for folk flest, mener Dørum at lav rente er et dårlig tegn:

- Nivået i dag er ikke normalt. Det skal egentlig være nesten fire eller fem ganger så mye som vi ser i dag. Tidligere har boliglånsrenten ligget på omlag åtte prosent, mens den i dag er på mellom tre-fire prosent, sier Dørum.

- Det er egentlig ikke en gladmelding at renten er lav- for det er ikke normalt. Det er er i grunnen bare når renten er høy at vi har det bra, sier Dørum. 

Blandet bilde
Også Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom ved First Securities, trodde heller ikke renta ville skrus opp i dag:

- Det er et blandet bilde: Bankens vurderinger av utsiktene er langt bedre enn antatt. Boligmarkedet er sterkt, gjeldsetterspørselen har tatt seg opp, arbeidsmarkedet er svekket mindre enn fryktet, men industrien har trøbbel.

- Rentekuttene virker på husholdningen, men renta påvirker ikke industrien. Global og norsk økonomi går raskere opp enn hva som er lagt til grunn, så det er tegn til stabilisering, men siden økonomien fortsatt er dårlig kan det forsvares at vi har lav rente. Vi håper at økonomien vil gå bra slik at Norges Bank skrur opp renta igjen, sier Andreassen

UENDRET RENTE: - Dette var ikke overraskende, sier sjeføkonom i DnB Nor, Øystein Dørum.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
UENDRET RENTE: - Dette var ikke overraskende, sier sjeføkonom i DnB Nor, Øystein Dørum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer