Fortsatt rød- grønt «flertall»

Senterpartiet går mest fram og Venstre mest tilbake på MMIs partibarometer for juni, som viser stor stabilitet i forhold til maimålingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men barometeret viser samtidig økt usikkerhet blant velgerne, og økningen i andelen hjemmesittere er på 4 prosentpoeng.

Målingen ble utført fra tirsdag til torsdag denne uka, og har fanget opp både endringene i regjeringen og Thorbjørn Jaglands kritikk av SVs EU-syn og hans skepsis til regjeringsalternativet Ap+SV+Sp.

Sp må med

Målingen viser fortsatt flertall for et rød-grønt regjeringsalternativ. Sammen ville Ap, SV og Sp fått 87 mandater i Stortinget hvis målingen hadde vært valgresultat. Men flertallet er så knapt som tre mandaters overvekt.

-  Det er med andre ord ingen utsikter til å kunne utelate Sp, dersom målet er en flertallsregjering, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

Sp kan glede seg over en framgang på 2,3 prosentpoeng til 6,3 prosent. KrF går litt fram og stopper den nedadgående trenden. Det kan ha sammenheng med at endringene i regjeringen er blitt positivt mottatt. Men partiet har ikke fått noe løft, og det er langt opp og fram til valgresultatet på 12,4 prosent i 2001.

Langt nede

Hvis dagens måling hadde vært stortingsvalg, hadde KrF mistet seks mandater. Det understreker hvor viktig det er for partileder Dagfinn Høybråten å få «sikker plass» på en av partiets fylkeslister.

Hvor langt nede KrF nå befinner seg, illustreres også av følgende: Legger man sammen KrFs oppslutning på dagens måling og de usikre velgerne som oppgir at de har KrF som annenpreferanse, det vil si at alt skulle gå KrFs vei, så ville partiet likevel ikke oppnå 2001-resultatet. Det kan bli tungt for Høybråten og hans folk å gjenerobre tapte skanser fram til valget. Klare tendenser tyder på at partiet taper terreng innen viktige KrF-områder som barne- og familiepolitikk, eldreomsorg og helsevesen. KrF-ledelsen feirer imidlertid at nedgangstrenden ser ut til å ha snudd.

-  Det er positivt at vi har ristet av oss en nedgangstrend. Dagbladets måling viser at målet om 10 prosents oppslutning ved valget neste høst er innenfor rekkevidde, sier Høybråten til Dagbladet.

Han tror statsrådsskiftene har bidratt til å snu utviklingen.

Venstre, ville med denne målingen som valgresultat vært ute av Stortinget. Avstanden opp til den livsviktige sperregrensa synes stor, men Sponheim & co har vært både høyere og mye dypere siste året.

Stabil oppslutning

SV ligger stabilt på 14 prosent og synes ikke å få noen positiv uttelling av stadig oftere å bli omtalt som mulig regjeringsparti. Høyre henter heller ikke mer ut av lederskiftet. Også for Ap og Frp er oppslutningen stabil.

Målingen er utført for Dagbladet 22.-24.juni ved telefonintervju med 893 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.