TO IGJEN: Etter landsstyremøte i helga, ble antall lederkandidater i SV redusert ned til Heikki Holmås (nummer to fra venstre) og Audun Lysbakken (til venstre) etter at Bård Vegars Solhjell trakk sitt kandidatur. Fortsatt er Lysbakken den flest vil ha som Kristin Halvorsens arvtager i SV, viser Dagbladets nye rundspørring. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TO IGJEN: Etter landsstyremøte i helga, ble antall lederkandidater i SV redusert ned til Heikki Holmås (nummer to fra venstre) og Audun Lysbakken (til venstre) etter at Bård Vegars Solhjell trakk sitt kandidatur. Fortsatt er Lysbakken den flest vil ha som Kristin Halvorsens arvtager i SV, viser Dagbladets nye rundspørring. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Fortsatt solid ledelse til Lysbakken

Heikki Holmås styrker seg som en klar utfordrer til Audun Lysbakken i kampen om å ta over jobben som SVs neste leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har gjennomført en ny rundspørring blant 1540 av SVs tillitsvalgte etter at Bård Vegar Solhjell trakk seg som lederkandidat under helgas landsstyremøte.

Lysbakken styrket Opptellingen viser at Audun Lysbakken har styrket sitt kandidatur ytterligere og oppnår hele 64,4 prosent etter at antall lederkandidater ble redusert med en mann. Det er en framgang på rundt 7 prosentpoeng mer enn Dagbladet forrige rundspørring, som også viste at SV går for Lysbakken.

- Jeg tar slike målinger med ro og venter på den målingen som teller, nemlig den sonderingen valgkomiteen skal gjennomføre i organisasjonen, sier Lysbakken i en kommentar til Dagbladet.

Første gang Dagbladet gjennomførte en slik spørring fikk Lysbakken 57,8 prosent, Bård Vegar Solhjell 8,6 prosent og Heikki Holmås 12,6 prosent.

Utfordrer Lysbakken Igjen som eneste utfordrer til Audun Lysbakken står Heikki Holmås, forfattersønnen. Holmås, nå også med en hittil ukjent fortid som Fantomet-dikter, har styrket seg og fått hele 21,3 prosent.

Trolig skyldes det blant annet at Bård Vegars Solhjells støttespillere kan ha samlet seg bak Holmås.

Flere vet Dagbladet har denne gangen spurt 1540 av SVs tillitsvalgte. Over 490 av dem har svart. Bare 10,4 prosent vet ikke hvem de synes bør bli SV-leder.

Forrige gang Dagbladet tok en rundspørring, visste ikke 21 prosent av de over 660 tillitsvalgte hvem de ville ha som SV-leder.

- Det er jo hyggelig, det, sier Holmås som kan fortelle at han har fått mange positive tilbakemeldinger etter at han valgnatta offentliggjorde at han stiller som SV-leder.

- Jeg vil gjerne lede et SV som skal være et folkelig og humørfylt parti, hvor vi sier at klimaendringene skal være noe vi skal stoppe for å ta vare på klima. Vi skal ha mindre forskjeller, fordi små forskjeller er noe av det vakreste i Norge. Det skaper tillit blant folk, sier han.

- Men nå er det et overveldende flertall for Lysbakken som SV-leder?

- Nei, det er ingen tvil om at Audun er en flott fyr, som jeg tror kan gjøre en jobb som leder i SV. Men jeg tror at jeg kan være en samlende leder i SV, og jeg synes det er viktig med en fornyelse i partiet. Det er viktig å få fram tydelige saker. Jeg tror mange vil vente med å svare på Dagbladets og andres undersøkelser før vi to har vært rundt og besøkt alle fylkene, sier han.

Tror han kan vinne Holmås er bestemt på at han har en reell sjanse til å vinne.

- Ja, det tror jeg. Fordi de fleste ikke har bestemt seg. De fleste vil være med på diskusjonen om hva slags framtid vi skal ha og også hva slags leder SV skal ha. Det blir spennende, sier Holmås.

- Hva må du gjøre for å vinne?

- Snakke med folk. Jeg vil gjerne komme til alle de lokallagene og fylkene som inviterer meg, og jeg reiser gjerne sammen Audun. Det gleder jeg meg til.

Fortsatt er det mulig å foreslå flere kandidater til landsmøtet som trolig blir på vårparten neste år. 3,9 prosent av de som har svart, peker på andre lederkandidater som leder i Oslo SV, Per Østvold, stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen, Oslo SVs ordførerkandidat ved årets valg, Marianne Borgen, og Karin Andersen i stortingsgruppa.