UENIGE: Finanspolitiker Marianne Marthinsen (t.v) og nestleder Hadia Tajik er begge i redaksjonskomiteen, og uenige om K-en i KRLE. Foto: NTB Scanpix / Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
UENIGE: Finanspolitiker Marianne Marthinsen (t.v) og nestleder Hadia Tajik er begge i redaksjonskomiteen, og uenige om K-en i KRLE. Foto: NTB Scanpix / Hans Arne Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Fortsatt splittelse om K-en

KRLE-faget og sosialpolitikk er blant uenighetene som gjenstår for Arbeiderpartiets landsmøte. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det går mot enighet i dette Ap-landsmøtets største sak etter at redaksjonskomiteen ble enige i asylsaken. Men i debatten om K-en i KRLE-faget og om arbeidsavklaringspenger er resultatet fortsatt åpent. I begge sakene er det dissens i redaksjonskomitéen.

I KRLE-saken ønsker Aps «finansminister» Marianne Marthinsen, AUFs Ina Libak og Vestfolds Arve Høiberg å fjerne K-en, slik at skolens religionsfag blir livssynsnøytralt. Det samme ønsker Kristoffer Joner, som gjester Ap-landsmøtet for første gang.

Både partileder Jonas Gahr Støre og redaksjonskomitéens leder Hadia Tajik ønsker å beholde den. De argumenterte begge fra talerstolen i går med at den kristen-humanistiske arven er en viktig del av kulturgrunnlaget i Norge.

Det var Solberg-regjeringen som innførte K-en.

Tror K-en består

- Vi hadde en god enighet i Stortinget om religionsfaget, og så fikk vi en dreining tilbake til én religion i hovedfokus. Vi mener at det i vår tid blir feil å bruke mye tid på én religion, sier komitémedlem Arve Høiberg.

Han tror imidlertid at flertallet vil vinne fram i landsmøtet.

VIL FJERNE K-EN: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL FJERNE K-EN: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror avstemningen vil avspeile dissensen og at vi dessverre ikke vil nå frem. Det var gode diskusjoner i fylkeslagene om denne saken, men ofte får man et annet hovedfokus på landsmøte enn det man tror når man kommer. Nå har man valgt å ikke la dette bli hovedsaken, men brukt mye tid på asyl, sier Høiberg.

Sosial-bråk

En annen sak der redaksjonskomiteen ikke har klart å bli enige, er striden om arbeidsavklaringspenger for ungdom født etter 1990. Ledelsen i partiet ønsker å kutte i retten til denne stønaden fra fire til to år, som del av en større aktivitetsreform.

VG har tidligere skrevet at partiprofiler som Dag Terje Andersen og Rigmor Aaserud er svært misfornøyde med forslaget. Nå har hele fem personer i komitéen har tatt dissens: Arve Høiberg, Åshild Kjeldsnes, Astrid Hilde, Øystein L. Hansen og Willy Ørnebakk.

- De forsøkte å komme oss i møte, men for oss var det umulig å inngå kompromiss. Hele landsmøtet vil at ungdom skal komme i arbeid. Men dette handler ikke om en generell gruppe som faller utenfor, men om de som i tillegg er 50 prosent uføre. Det er en liten gruppe ungdommer som har mye sykdomsballast, mange har psykisk sykdom, og disse trenger tid. Det handler ikke om å gi dem "en liten dytt", sier Høiberg til Dagbladet.

Andre saker som landsmøtet skal ta stilling til i landsmøtet, er ifølge NTB:

  • HPV-vaksine til gutter.
  • Nye formuleringer om ulv.
  • Utvidete forsøk med stemmerett for 16-åringer.
  • Å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, i tråd med NATos mål, innen 2024. Denne blir det trolig enighet om.
  • Grunnlovsfesting av allemannsretten.