Fortsatt stor skredfare i nord og på Nordvestlandet

Se skredekspertens viktigste råd i videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag omkom en mann i femtiåra etter et snøskred i Kattfjordeidet utenfor Tromsø.

Samme dag ble en vennegjeng på fem tatt i et skred på vei opp Kvittinden i Vågan kommune i Lofoten. De kom fra det uten alvorlige skader takket være kunnskap og utstyr. Maren (20) lå begravd under snøen i ti minutter før kameratene fikk gravd henne frem.

Fortsatt er det betydelig skredfare i de nordlige delene av landet. Fra Alta i nord og ned til Lofoten i sør er det skredfare på nivå tre - betydelig skredfare. Det samme er det i Romsdal, Sunnmøre og i Nordfjord.

- Skredfare 3 innebærer at man må regne med å utløse skred i bratt terreng, altså over 30 graders helning. Dersom noen skal ut i terreng som er like bratt som i en svart løype i alpinanleggene, så krever det spesialkunnskap og utstyr, sier Senioringeniør, Naturfare, Snø- og steinskred ved Norges Geotekniske institutt (NGI), og forfatter av «Den lille snøskredboka», Kjetil Brattlien.

Utstyret er kameratredningsutstyr som skredsøker, spade og søkestang. Uten dette utstyret kan det være nær umulig å finne den som ligger under snøen i tide, og profesjonelle redningsmannskaper er sjelden på stedet på så kort tid. 

- Dersom noen er tatt av skred må man finne dem i løpet av et kvarter. De fleste som blir funnet innen et kvarter overlever, mens de som blir funnet etter en halv time stort sett er omkommet, sier Brattlien.

30-graders-regelen En tommelfingerregel innenfor skredsikkerhet er den såkalte 30-graders-regelen. I videoen over kan du se skredekspert Espen Nordahl demonstrere hvordan du kan vurdere helningen på en fjellside.

Det er en enkel vurdering som kan gjøres ved hjelp av stavene.

Det viktigste man kan gjøre er uansett å skaffe seg kunnskap om de lokale snøforholdene. Og Nordahl viser i videoen hvor enkelt man kan sjekke snøen for svake lag.

- Det jeg ser etter er svake lag. De er veldig løse og da kan man stikke en finger svært lett inn i dem. De er de svake lagene som ofte er utfordringen i forhold til dette med skredfare.

Utover det anbefaler Nordahl at man observerer terrenget rundt seg og ser etter åpenbare teng på skredfare.

- Se om det har gått skred, ferske skred, se om snøen skyter sprekker når man setter skien på, det tyder på at det er store spenninger i snøen, sier Nordahl.
 
Vi løser ut skredene selv  - Det viser seg at de flest ulykkene skyldes oss selv. Det som er interessant er at vi kan gjøre gode observasjoner, gode vurderinger, vi kan være enige om at det er stor skredfare, så gjør man noe helt idiotisk -  man kjører ned et heng der man har definert at man burde ikke gjøre det, sier Nordahl.

- Hvorfor gjør man det, spør han seg, og peker på at fornuften gjerne viker for lysten i en risikabel fjellside.

Unngå terrengfeller Selv om man alltid skal gjøre det man kan for å unngå å bli tatt av skred, så er det noen steder man for alt i verden må unngå å bli fanget av snømassene. 

- Terrengfeller, vi kaller dem gjerne dødsfeller, er for eksempel trær, stup, eller trange daler hvor det samler seg store mengder snø, sier Brattlien. 

Dersom man blir dradd utfor et stup eller inn i en skog er det ikke nødvendigvis det at man blir begravd som tar livet av én, men traumene man blir utsatt for når man treffer noe hardt. 

Hva angår trange daler er problemet mengden snø man blir begravd under. 

- Det er veldig få som overlever dersom de blir begravd under mer enn to meter snø, forteller Brattlien.

Her er det størst skredfare Ifølge skredvarslinga på Varsom.no er det skredfare nivå tre følgende steder de neste par dagene:

Alta, Kåfjord, Tromsø, Lyngsalpene, Balsfjord, Senja, Bardu, Harstad, Vesterålen, Narvik, Lofoten, Romsdal, Sunnmøre, og Nordfjord.

SJEKK SNØEN: Skredekspert Espen Nordahl  graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SJEKK SNØEN: Skredekspert Espen Nordahl graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer