Fortsatt stor snøskredfare på Svalbard fredag

Det er varslet stor snøskredfare på Svalbard også fredag. Foreløpig får de evakuerte beboerne i Nybyen ikke flytte hjem.

STOR SNØSKREDFARE: Gågata i Longyearbyen ved Lompen kjøpesenter onsdag ettermiddag. Full storm og stor snøskredfare gjorde at Sysselmannen har besluttet å evakuere Nybyen på Svalbard. Faren for snøskred er fortsatt stor på fredag. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix
STOR SNØSKREDFARE: Gågata i Longyearbyen ved Lompen kjøpesenter onsdag ettermiddag. Full storm og stor snøskredfare gjorde at Sysselmannen har besluttet å evakuere Nybyen på Svalbard. Faren for snøskred er fortsatt stor på fredag. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er snøskredfaren for fredag på nivå 4 – som tilsvarer stor fare for snøskred. Dette er samme nivå som torsdag, men er fredag begrenset til den sørlige regionen. For region øst og vest er snøskredfaren redusert til nivå 3 – betydelig.

Til sammen ble 58 personer evakuert fra Nybyen like sør for Longyearbyen onsdag formiddag.

- Evakueringen opprettholdes da det ikke er noen endringer i situasjonen, opplyste kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til NTB torsdag formiddag.

Ny vurdering

Fjellsidene ved Nybyen har på grunn av værforholdene ikke latt seg sjekke ordentlig, men etter at det er blitt gjort og tilbakemeldinger er blitt gitt til NVE, vil det bli tatt en ny vurdering rundt klokken 14 torsdag ettermiddag.

- Tilbakemeldingen fra NVE vil være utgangspunktet for hva vi gjør videre, sier Carlsen.

NVE skriver i sitt siste skredvarsel at de venter at stormen fortsetter og gir kraftig snøfokk og stor pålagring i leområdene, noe som vil føre til naturlig utløste skred i disse områdene.

Mindre skred

I løpet av natt til torsdag ble det ikke registrert noen hendelser av betydning på Svalbard, men vinden var oppe i sterk storm med orkan i kastene.

«Det har gått noen mindre snøskred i fjellsidene, men som ventet har skredene ikke nådd bebyggelsen. Det er fortsatt stor snøskredfare, og sysselmannen advarer folk mot å ferdes ute i terrenget», opplyser Sysselmannen.

Ifølge yr.no skal det blåse kraftig på Svalbard også torsdag og fredag, med vind opptil stiv kuling, før vinden minker fredag ettermiddag.

(NTB)