Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt store gap mellom Vesten og Iran

Mandag er fristen for å bli enig om Irans atomprogram.

LANGT UNNA EN LØSNING:  USAs utenriksminister John Kerry sammen med EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Irans utenriksminister epa04499 Javad Zarif under atomforhandlingene i Wien i dag. FOTO: NTB SCANPIX
LANGT UNNA EN LØSNING: USAs utenriksminister John Kerry sammen med EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Irans utenriksminister epa04499 Javad Zarif under atomforhandlingene i Wien i dag. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs utenriksminister John Kerry holdt i dag telefonsamtaler med arabiske ledere i gulfstatene og andre allierte, som ble briefet om atomforhandlingene med Iran i Wien. Det er fortsatt er store gap i forhandlingene, skriver Reuters.

Kerry er del av den såkalte P5 + 1-gruppa (USA, Storbritannia, Russland, Kina, Tyskland og Frankrike). Gruppa har siden 2006 sammen med Iran på diplomatiske vis forsøkt å komme til enighet om Irans omstridte atomprogram. Fristen til å komme til enighet, er mandag.

- Nye ideer Intensiteten i atomforhandlingene tiltar nå som fristen nærmer seg. Diplomater opplyste ifølge Reuters fredag at Kerry og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif diskuterte «nye ideer».

For nøyaktig ett år siden kom Iran og P5+1-gruppa, som består av ovennevnte land, frem til en historisk avtale der Iran forpliktet seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt fem prosent.

Iran forplikter seg også til å stanse arbeidet med den nye reaktoren i byen Arak, samt til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen med anrikingen av uran. Samtidig skulle ikke nye sanksjoner mot Iran innføres, og noen ble lettet opp.

Men avtalen var bare midlertidig, for seks måneder, og i sommer var det klart for en ny runde med forhandlinger. Disse nådde ikke fram, og partene ga seg selv en forlanget frist, til 24. november.

Sanksjonene smerter Dagbladet omtalte tidligere denne uka at det er et stort ønske blant mange iranere å komme ut av isolasjonen som landet har opplevd siden den iranske revolusjonen i 1979.

Middelklassen i Iran har de siste årene både krympet og hatt vanskelige tider på grunn av spesielt den skyhøye inflasjon. Mange har måttet ta av sparepengene sine for å få det til å gå rundt.

Sanksjonene som er innført mot landet rammer økonomien med stor tyngde. Samtidig har Iran, siden atomforhandlingene startet i 2006, bygget ut antall reaktorer.

- Man ser at sanksjonene rammer Irans økonomi og dermed folket, men atomprogrammet er blitt bygget ut siden sanksjonene ble innført, sier tidligere NUPI-direktør Sverre Lodgaard.

Vesten frykter at Iran kan komme til å utvikle en atombombe, men Iran fastholder at atomprogrammet kun har fredelige hensikter, som energi og forskning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media