Fortsatt store problemer i togtrafikken

Det meste av togtrafikken sør for Trondheim er i dag formiddag innstilt på grunn av uværet som har feid over store deler av Sør-Norge. Men det er lysning i sikte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eneste togstrekningen som gikk tilnærmet normalt da trafikken ble satt i gang lørdag morgen, var flytoget, men det kjørte med redusert hastighet på grunn av faren for fremmedlegemer i sporet. Ved 8-tiden ble trafikken mellom Lillehammer og Skien gjenopptatt.

Ikke nok busser

- Problemet vårt er at vi ikke har nok busser til å ta seg av passasjerene som blir berørt av dette. Vi må derfor oppfordre publikum til å reise på en annen måte, sier kommunikasjonsdirektør Audun Tjomsland i NSB til NTB . Det voldsomme uværet natt til i dag har ført til en rekke strømbrudd over hele Sør-Norge, og selv om det jobbes på spreng for å rette opp feilene, vil det ta lang tid før togtrafikken vil kunne gå som normalt igjen.

Stengte strekninger åpnes

Dovrebanen har vært stengt på strekningen mellom Dombås og Eidsvoll, men der er problemene i ferd med å bli løst. Ekspresstoget til Trondheim venter på Stange, der NSB regner med at linjen kan bli åpnet før klokken halv elleve.

- Gjøvikbanen er nå åpnet til Roa, noe som betyr at vi kan begynne å kjøre Bergensbanen igjen over Roa, forteller Tjomsland. Jernbaneverket tror at Gjøvikbanen til Gjøvik også snart blir åpnet, og satser på å kjøre toget klokka 11.27 fra Gjøvik.

Problemene på Drammensbanen har vært ekstra store, idet arbeider i Liertunnelen som ble startet før helgen, allerede har ført til at busser blir benyttet på strekningen.

- Ved Hønefoss åpner banen igjen klokka 11, mens østre linje mellom Ski og Mysen også er i gang igjen etter strømbruddet. Kornsjø er imidlertid fortsatt stengt, slik at det ikke går tog til Sverige ennå, sier han. Også Kongsvingerbanen er nå åpen for trafikk.

Stengte strekninger

Ifølge Jernbaneverket må passasjerene forberede seg på at resten av togtrafikken neppe vil gå som normalt før et godt stykke ut på lørdag formiddag. Østfoldbanen fra Ski og sørover er foreløpig stengt fram til klokka 12. Det går heller ingen tog mellom Lillehammer og Trondheim med det første.

- Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å rydde nedblåste trær fra toglinjene. I tillegg er flere signalanlegg satt ut av spill på grunn av lokale strømbrudd, opplyser informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Det er også store problemer i Gudbrandsdalen. Sørlandsbanen er stengt ved Moi etter at en bil kjørte av veien og ned på skinnegangen natt til lørdag.

Uten strøm og telefon

Mange tusen husstander i Trøndelag og på Østlandet har vært uten strøm og eller telefon etter uværet. Østfold, Hedmark og deler av Romerike er hardest rammet.

Politiet hadde i morges ikke fått melding om noen alvorlige ulykker til tross for utallige meldinger om nedblåste trær, inkludert juletrær.

Meteorologisk institutt melder at vinden på Østlandet ventes å avta i løpet lørdag formiddag.

NTB

UVÆRET SKAPER TRØBBEL:</B> Togene i Sør-Norge har stoppet opp.