Fortsatt strøm av bulgarere til Norge

Strømmen av bulgarere til Norge ser foreløpig ikke ut til å avta. Fram til klokken 4.30 natt til onsdag var det kommet 60 nye asylsøkere fra Bulgaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykter at dagpengene lokker

Det får NTB opplyst ved Norges Røde Kors' transittmottak på Tanum. Asylmottaket venter at det endelige tallet for natten kan bli enda høyere.

Til Sentrum politistasjon meldte det seg 14 nye bulgarere ved midnatt.

- Strømmen fortsetter. Vi har sendt 14 nye bulgarere videre til Tanum nå i natt, og 28 bulgarere tirsdag kveld ved 20-tiden, sier vaktleder Gunnar Walle ved Sentrum politistasjon til NTB.

Sju busser på vei

I løpet av tirsdagen kom det til sammen 102 bulgarske asylsøkere til Norge. Ifølge den bulgarske avisen Dnevnik dro fem busser mot Norge søndag, og vil være i Oslo onsdag eller torsdag. Ytterligere to busser skal reise fra Bulgaria mot Norge i løpet av uka.

Tirsdag trakk 15 av de bulgarske asylsøkerne som kom i løpet av helgen sine asylsøknader. De skal ha innsett at de ikke kommer til å få opphold i Norge.

Nesten 600 bulgarere er kommet til landet siden 1. juni.

Det er opprettet to mottak for bulgarerne, ett i Våler i Østfold og ett i Lier i Buskerud. Alle tilgjengelige saksbehandlere i UDI er satt inn for å gjøre unna asylintervjuene på kort tid.

- Mellom 30 og 35 personer vil gå i to skift ved mottakene. Foreløpig blir ingen hentet inn fra ferie, men alle tilgjengelige saksbehandlere med asylopplæring vil bli brukt, sa fungerende informasjonssjef Are Sauren ved Utlendingsdirektoratet til NTB tirsdag.

Charterfly

Utlendingsseksjonen i Oslo politidistrikt jobber intenst med å få oversikt over hvordan bulgarerne kan sendes tilbake.

- Vi er nødt til å bruke de ledige flysetene som finnes i systemet. Og dem er det ikke mange av nå i ferietiden, sier politiinspektør Steen Dalgaard Nielsen i Oslo-politiet til Aftenposten.

Løsningen kan bli å chartre et fly. Oslo politidistrikt må betale flybillettene.

De fleste av asylsøkerne fra Bulgaria er enten sigøynere eller tyrkere fra byen Ruse.