Fortsatt sur på Røkke

LYSAKER (Dagbladet.no): Til tross for økende overskudd smiler ikke Kværner-sjef Kjell Almskog. Han er fortsatt sur på Røkkes nei, og overskuddet ligger langt under det analytikerne forventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner hadde i årets tredje kvartal et overskudd på 203 millioner kroner før skatt. Dermed er overskuddet hittil i år på 358 millioner kroner. Dette er bare litt over halvparten av hva analytikerne ventet.

- Vi vet at forventningene har vært høyere, og vi er litt lei for at vi ikke kan leve opp til disse fullt ut. Men vi er ikke i tvil om at vi er å rett vei, og at almenntilstanden er god, sa Almskog på en pressekonferanse på Lysaker i dag.

Flere oppdrag

Selskapets ordreinngang har økt med 40 prosent siden samme kvartal i fjor. Administrasjonskostnadene har gått ned med nesten to milliarder siden i fjor. Gjelda er redusert med nesten en tredjedel til 6,3 milliarder kroner.

Som vanlig kunne ikke Almskog dy seg for å komme med et lite Røkkespark.

- Vi har vår nye hovedaksjonærs ord på at Kværner er undervurdert, og har et stort potensial. Det har han jo satset 3 milliarder kroner på.

Røkkes Aker har fortsatt ikke benyttet seg av avtalene de har som gir de rett til å kjøpe opp til 26, 4 prosnt av aksjene i Kværner. EU-kommisjonen har fastslått et dette i realitetene utgjør en kontrollerende post, og at Aker må søke EUs godkjenning av kjøpet. EUs beslutning er ventet i midten av desember.

Skuffet over Røkke

Kværners bud på Aker Maritime ble tidligere i år avvist av Røkke. Almskog er fortsatt skuffet over Røkkes nei til Kværners bud.

- Dette var en tanke jeg tror hadde fortjent en bedre skjebne. Jeg tror dette kunne blitt et selskap med en skikkelig dimensjon som kune blitt en verdensspiller innen olje- og gass. Jeg får naturligvis bare akseptere at den annen part så annerledes på det og at vi ikke kunne komme til enighet.

Kampen om norsk offshore-industri er fortsatt uavklart, og Kværner ser seg nå om etter andre muligheter til å styrke sin olje- og gassvirksomhet. Almskog ser for seg store nedlegginger og omlegginger i denne delen av konsernet, spesielt i Storbritannia.