Fortsatt tause om Zhao Fei

Kinesiske utenriksmyndigheter hevder de ikke har fått noen informasjon om drapssaken i Budapest.

INGEN SPOR: I Kina har selv ikke utenriksdepartementet hørt om den drapsmistenkte 26-åringen Zhao Fei. Han skal ha oppgitt sin Beijing-adresse å være i bygget til venstre da han søkte skoleplass i Ungarn. Foto: Kristoffer Egeberg
INGEN SPOR: I Kina har selv ikke utenriksdepartementet hørt om den drapsmistenkte 26-åringen Zhao Fei. Han skal ha oppgitt sin Beijing-adresse å være i bygget til venstre da han søkte skoleplass i Ungarn. Foto: Kristoffer EgebergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Selv om det har gått over en uke siden politiet i Ungarn etterlyste kinesiske Zhao Fei (26) for drapet på Pernille Marie Thronsen (21) i august, er drapssaken fortsatt ukjent for kinesiske utenriksmyndigheter.

Det gjentok talskvinne Jiang Yu under en pressekonferanse i det kinesiske utenriksdepartementet i dag.

Det er tredje gangen kinesisk UD overfor Dagbladet fastholder at de ikke kjenner til at det har kommet noen offisiell henvendelse fra Ungarn om bistand i saken. Derfor er det også uklart om noen har sjekket om 26-åringen har rømt til hjemlandet.

- Vi har ikke fått noen informasjon om denne saken, sier Jiang til Dagbladet.

Fei forsvant fra Budapest om morgenen lørdag 27. august. Thronsen ble funnet drept med flere knivstikk morgenen etterpå i Fei sitt rom.

Vil bistå Tidligere har kinesisk UD forsikret overfor Dagbladet at de vil bistå ungarsk politi i jakten på den mistenkte drapsmannen hvis de blir bedt om bistand. Under pressekonferansen i dag forsikret Jiang om at den drapsmistenkte ikke vil være en fri mann i Kina selv om det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Kina og Ungarn.

- Kinesisk lov tilsier at politimyndighetene skal bistå i søket etter en drapsmistenkt, sier hun.

Fei risikerer dødsstraff dersom han finnes skyldig i et kinesisk rettsapparat.

Ordknapp ambassade Den ungarske ambassaden i Beijing hevder overfor Dagbladet at de ikke har noen rolle i den pågående drapsaken i hjemlandet.

- Jeg har ingen informasjon å gi i denne saken, sier ambassadens generalkonsul, Péter Sárközy, til Dagbladet.

- Vil det si at ambassaden ikke er involvert i saken i det hele tatt?

- Ja, det er det eneste jeg kan si, svarer han.

Har ikke svart Norge I forrige uke tok den norske ambassaden i Beijing kontakt med kinesiske myndigheter for å bli oppdatert om saken. Svaret lar fremdeles vente på seg.

- Vi har ikke fått svar på vår henvendelse ennå, sier presse- og kulturattaché Tone Helene Aarvik til Dagbladet.

Aarvik vil ikke kommentere hvorvidt norske myndigheter nå vet mer om hvor den drapsmistenkte 26-åringen kan ha rømt, og understreker at det er ungarske myndigheter som håndterer drapsetterforskningen.

Ukjent i Kina Det har til nå vært uvanlig lite oppmerksomhet rundt drapssaken i Kina. Etter Det Dagbladet kjenner til, er det ingen medier som har omtalt saken. Den har heller ikke vært omtalt eller diskutert i kinesiske bloggfora og sosiale medier.

HVOR TOK HAN VEIEN? Zhao Fei forsvant fra Budapest morgenen før Pernille Marie Thornsen ble funnet drept.
HVOR TOK HAN VEIEN? Zhao Fei forsvant fra Budapest morgenen før Pernille Marie Thornsen ble funnet drept. Vis mer

Tirsdag mente VG å ha funnet postadressen i Beijing Zhao Fei hadde oppgitt da han søkte om opptak på McDaniel College i Budapest.

Da Dagbladet undersøkte bygningen, var det ingen som hadde hørt om den ettersøkte 26-åringen. Bygningen huser hovedsakelig næringsvirksomhet, en statseid nisjeavis og et statsdrevet hotell.

Men i Beijing er det slett ikke uvanlig at registrerte adresser fører til kalde spor. I byen med 14 millioner innbyggere har det skjedd enorme forandringer de siste årene. Når familier flytter på seg til nye leiligheter, eller barn flytter ut, forblir de ofte registrert på den originale adressen. Selv om den kan ha vært fraflyttet for lenge siden.

Etter det Dagbladet kjenner til, er også mange registrert på arbeidsgiverens adresse, mens de i virkeligheten bor i nærliggende leiligheter.

Det er likevel nærliggende å tro at kinesiske politimyndigheter med letthet ville kunne spore opp den drapsmistenktes familie i Kina. Kontrollen ved kinesiske flyplasser og grenseoverganger er svært streng. Derfor er det lite sannsynlig at 26-åringen kan ha kommet seg inn i landet uten at myndighetene vet det.

Lite informasjon Selv om kinesisk UD ikke kjenner til saken, kan ungarsk politi ha henvendt seg direkte til politimyndighetene i Kina, eller henvendt seg via Interpool.

I et tilfelle der to europeiske land er involvert i en drapssak, ville det være uvanlig, men ikke umulig at et slikt samarbeid kan ha blitt påbegynt uten det kinesiske utenriksdepartementets kjennskap.

Det kinesiske sikkerhetsministeriet har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser i saken.

DREPT: Pernille Marie Thronsen (21). Foto: Privat
DREPT: Pernille Marie Thronsen (21). Foto: Privat Vis mer