Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Fortsatt truende

Helsemyndighetene sliter fortsatt med å få ned tida fra folk opplever coronasymptomer til de blir testet. Det er ikke bra.

PROBLEM: Denne corona-illustrasjonen viser det som fortsatt er en stor utfordring for norske helsemyndigheter. Illustrasjon: FHI Vis mer

Hver 14. dag rapporterer Folkehelseinstituttet (FHI) til Helse- og omsorgsdepartementet om effekten av iverksatte smitteverntiltak.

«Vi vurderer at det er utfordringer med gjennomføring og etterlevelse av noen av tiltakene», skriver FHI i en dagsfersk risikovurdering.

For fremdeles har helsemyndighetene utfordringer knyttet til å oppdage og isolere smittede ved testing.

«For de påviste tilfellene har det gjerne gått tre dager fra symptomstart til testing, og denne perioden er ikke blitt kortere den siste tiden». heter det i risikovurderingen.

- Smitter andre

Videre skriver FHI:

«Folk med mild feber og hoste kan se lite nytte, men store ulemper ved å bli testet. De risikerer langvarig isolasjon samt at deres husstandsmedlemmer må i karantene», heter det.

- Forsinket testing gjør at smittesporingen forsinkes. Det vil i ytterste konsekvens si at personer som har vært i kontakt med en syk person kan utvikle sykdom og rekke å smitte andre før de selv har blitt varslet om at de har vært utsatt for smitte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- Hva må man gjøre for at situasjonen skal bedre seg?

- Helsedirektoratet har de siste ukene jobbet intensivt med å forbedre testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK) i kommunene – i et eget prosjekt sammen med Folkehelseinstituttet. Dette arbeidet ble sluttført i dag og informasjon vil bli formidlet til kommunene i løpet av kort tid, sier Nakstad.

Dagbladet reiste samme problemstilling i midten av juni.

I sin daværende risikovurdering viste FHI fram et eksempel på hvilken trussel Norge står overfor:

Skrekkeksempel

I eksemplet ble en person smittet på dag null, men ble ikke smittsom før dag tre. På dag fem fikk han symptomer og testet seg. Dag sju gikk han i karantene, og dagen etter fikk han positivt prøvesvar. Det betyr at smittesporingen kunne begynne på dag åtte.

Personen smittet en person på dag tre, en person på dag fire og en person på dag fem. På dag åtte ble de kontaktet i forbindelse med smittesporingsarbeidet, og bedt om å gå i karantene.

I dette konkrete eksempelet utgjorde indekspasienten en risiko for å smitte andre personer i samfunnet fra dag tre til dag sju.

Imens deler av Europa åpner opp igjen for befolkningen, velger andre å snu i gjenåpningsprosessen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

På tidspunktet personene han hadde smittet ble bedt om å gå i karantene, var de allerede smittsomme og kunne ha smittet andre.

- Det tar jo som kjent litt tid fra man blir smittet til man blir smitteførende, så kan man jo være smitteførende litt før man får symptomer, så går det ofte litt tid før man kommer seg til lege og blir testet, uttalte avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet 15. juni.

Vold understreker at testing er helt avgjørende for å hindre nye, store smitteutbrudd.

Hardest rammet

I FHIs risikovurdering onsdag, legger instituttet fram en foreløpig analyse av alle bekreftede coronavirus-tilfeller i Norge.

Det framgår at sykehusinnleggelser, behov for mekanisk respiratorstøtte og død kan være større hos personer født i Afrika eller Asia sammenliknet med dem som er født i Norge.

FHI understreker samtidig at det er forløpige funn, og at det må undersøkes nærmere.

Videre i rapporten heter det at blant de bekreftede covid-19-tilfellene med kjent fødeland (8379, 98 prosent) så er det 28 prosent som har fødeland utenfor Norge (2309).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!