Rettsmekling i dag:

Fortsatt uenige om medaljene etter Shetlands-Larsen

Arvingene etter Shetlands-Larsen klarte ikke å oppnå rettsforlik i striden om medaljene etter krigshelten.

BLIR RETTSAK: Marit Larsen er datter av krigshelten Shetlands-Larsen. Hun oppnådde ikke rettsforlik om eierskapet til alle hans medaljer, uniformer og dokumenter i Bergen tingrett i dag. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
BLIR RETTSAK: Marit Larsen er datter av krigshelten Shetlands-Larsen. Hun oppnådde ikke rettsforlik om eierskapet til alle hans medaljer, uniformer og dokumenter i Bergen tingrett i dag. Foto: Eivind Senneset, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Etter en lang dag med rettsmekling i Bergen tingrett i dag måtte partene gi opp forsøket på å oppnå forlik om eiendomsretten til medaljer og andre gjenstander etter krigshelten Leif Andreas Larsen, mest kjent som Shetlands-Larsen.

Han omtales som verdenskrigens mest dekorerte allierte sjøoffiser.

Datteren Marit Larsen har med hjelp av advokat Olav Lægreid i Advokatfirmaet Legalis stevnet Minnesmerkekomitéen i Fyllingsdalen for å få fastslått eiendomsretten til medaljene, farens uniformsluer, uniformsjakke og en del dokumenter.

Arvinger er saksøkt

Alle hennes fem medarvinger støtter henne i kravet om at eiendomsretten ikke tilhører Minnesmerkekomitéen, men fire av dem mener at gjenstandene eies av Museum Vest ved Nordsjøfartmuséet. Ettersom de fire arvingene ikke støtter hele kravet, er de å anse som saksøkte i stevningen til Bergen tingrett. En arving støtter hennes krav fullt ut, og saken er forlikt med ham.

I Nordsjøfartmuséet i Telavåg sør på Sotra henger 12 medaljer pent innenfor glassmontere. De ble gitt til en av Norges største krigshelter, Leif Andreas Larsen. Han ble blant annet tildelt Norges høyeste utmerkelse Krigskorset med to sverd og stjerne, krigsmedaljen med tre stjerner. St. Olavs-medaljen med ekegren, medaljer fra England, USA og Finland.

KRIGSHELT: Sjøoffiser Leif Andreas Larsen, med tilnavnet Shetlands-Larsen, var en del av Englandsfarten under krigen, en risikabel transportrute over Nordsjøen mellom norskekysten og Shetland med fiskeskøyter, også kalt Shetlandsbussen. Her i uniform under den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952.
KRIGSHELT: Sjøoffiser Leif Andreas Larsen, med tilnavnet Shetlands-Larsen, var en del av Englandsfarten under krigen, en risikabel transportrute over Nordsjøen mellom norskekysten og Shetland med fiskeskøyter, også kalt Shetlandsbussen. Her i uniform under den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952. Vis mer

Krigshelten Larsen døde 12. oktober 1990. Hans kone ble sittende i uskiftet bo. I 1999 sendte enken Anna Larsen et brev til Minnesmerkekomitéen der hun og fire arvinger krever å få tilbakelevert samtlige eiendeler som var i komitéens besittelse og som ble gitt dem etter en erklæring fra 1987.

- Jeg hadde et veldig godt forhold til far. Vi var enige om det meste. Jeg har ikke noe ønske om å eie noe av dette selv. Min mor og jeg snakket om dette året etter at far døde. Vårt ønske har vært at staten skal eie og forvalte disse gjenstandene. Vi ønsker dem utstilt og ivaretatt av Bergenhus festningsmuseum. Da kommer de i nærheten til statuen av far på Shetlands-Larsens brygge i Bergen sentrum, forklarte Marit Larsen til Dagbladet onsdag i forrige uke.

En annen av arvingene, Atle Sangolt, har sagt til Dagbladet at Marit Larsen ønsker å ødelegge muséet i Telavåg.

Rettssak i april 2017

- Gjenstandene eies av Museum Vest ved Nordsjøfartmuséet. Vi andre i familien ønsker ingen endring i dette, har Sangolt sagt.

Advokat Olav Lægreid sier på vegne av Marit Larsen at Bergen tingrett må ta stilling til eiendomsretten til gjenstandene etter Leif Andreas Larsen for at arvingene i neste omgang kan diskutere seg fram til en løsning for hvem som skal forvalte verdiene.

- Det vil nå bli hovedforhandling om denne tvisten i Bergen tingrett 3. til 5. april 2017, sier Olav Lægreid.

Stein Ole Ugelvik Larsen sier at han er overrasket over at denne saken havner i retten. Han avviser at han noen gang har ansett seg selv som eier av medaljene.

- Minnesmerkekomitéen fikk disse gjenstandene i gave fra Shetlands-Larsen. Vi har forsøkt å skjøtte gaven slik han ønsket i gavebrevet. Vi deponerte gaven videre til Sjøfartsmuséet og videre til Nordsjøfartmuséet. Vi har vært opptatt av å sørge for at Shetlands-Larsens navn blir holdt høyt i ære. Det har vært hele vår hensikt, sier Ugelvik Larsen.

FAKTA:

  • Leif Andreas Larsen ble født i Bergen 9. januar 1906. Han døde 12. oktober 1990. Mest kjent som Shetlands-Larsen.
  • Han var med i den finske vinterkrigen før han ble med i Shetlands-gjengen, en norsk marineavdeling under britisk kommando som fraktet flyktninger, agenter og våpen mellom Norge og Shetland under andre verdenskrig.
  • Han ble en av de mest dekorerte allierte soldater og ble to ganger tildelt Norges høyeste utmerkelse Krigskorset.
  • Leif Andreas Larsen spilte seg selv i filmen om Shetlands-Larsen fra 1954.
  • I 1995 ble en stor statue av ham reist på det som fikk navnet Shetland-Larsens brygge.