Fortsatt uklart rundt legionella-smitten i Østfold

- Kan hende vi aldri finner ut om det er flere smittekilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En sjette pasient kan være smittet etter legionella-utbruddet som foreløpig har ført til to dødsfall. Det bekrefter Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse i Sarpsborg i ettermiddag.

Det er fremdeles ikke klart om det er Borregaard industrier som er smittekilden, selv om det ble påvist at DNA-analysen av legionellafunnet i anlegget i Sarpsborg er identisk med prøvene fra to av de smittede pasientene. 

Bakterien skal også være beslektet med legionella-bakterien som ble påvist ved anlegget i 2005.

Resultater klare til uka

Det er også funnet legionellabakterier hos Nordic Paper AS på Greåker og Kronos Titan i Fredrikstad. Analysen av prøvene fra de resterende pasientene, og disse to bedriftene, skal være ferdig i løpet av neste uke.

Folkehelseinstituttet forklarer at legionellasmitten kan forflytte seg fra kjøletårn til kjøletårn, slik at det er vanskelig å finne ut hvor den startet. Hvis det viser seg at bakteriene hos noen av de andre bedriftene er identisk med den funnet hos Borregaard, kan det altså være vanskelig å si hvor bakterien stammer fra.

- Det er ikke sikkert vi noen sinne får svar på om det er snakk om flere smittekilder, sier fungerende divisjonsdirektør Ingeborg Aaberge i Folkehelseinstituttet.

Stenger anlegg

En Oslomann er den sjette pasienten som koples til utbruddet, men det er ikke klart om han, eller de tre andre pasientene, er smittet av den samme bakteriestammen som er påvist hos Borregaard industrier i Sarpsborg.

Fortsatt uklart rundt legionella-smitten i Østfold

- Vi vet at han har oppholdt seg i området, men det er er for tidlig å inkludere ham i utbruddet, sier overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet.  

Det er også kommet opplysninger om at en dansk person kan være smittet, men dette er foreløpig ikke bekreftet av Folkehelseinstituttet.

Nå stenger Borregaard ned den såkalte scrubberen der legionellabakterien ble funnet. Det er det samme scrubber-anlegget som det ble påvist bakterier i under det forrige legionella-utbruddet i 2005.

LEGIONELLA-SYNDEREN?: Bakterier fra Borregaard industrier er identiske med bakteriene som er funnet hos to legionella-smittede pasienter. Men før prøvene fra de to andre fabrikkene er klare, er det vanskelig å si noe om hvem som er opphavet til smitten. Det kan bli vanskelig også hvis bakteriene er identiske, opplyser Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
LEGIONELLA-SYNDEREN?: Bakterier fra Borregaard industrier er identiske med bakteriene som er funnet hos to legionella-smittede pasienter. Men før prøvene fra de to andre fabrikkene er klare, er det vanskelig å si noe om hvem som er opphavet til smitten. Det kan bli vanskelig også hvis bakteriene er identiske, opplyser Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer