Fortsatt varetekt for gjengmedlemmer

Alle heleri- og hvitvaskingssiktede fengsles i nye fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De sju heleri- og hvitvaskingssiktede gjengmedlemmene politiet ønsker å beholde i varetekt ble fredag fengslet i nye fire uker.

Det er faren, moren og fire brødre som nå er fengslet sammen med en 54-år gammel nordmann. De er i tillegg underlagt brev- og besøksforbud i to uker fremover. Tre av brødrene skal også holdes i isolasjon en og to uker utover dette.


Bak lukkede dører i retten fredag ba politiet om nye uker i varetekt etter den omfattende aksjonen mot gjengmiljøet i Norge og Brasil for fire uker siden. Etterforskerne vil ha fortsatt varetekt for fire av brødrene i B-gjengen, deres foreldre og for en norsk 54 år gammel mann.

Flere av advokatene til de siktede etter politiets gjengaksjon var kritiske til politiets hemmelighold da spørsmålet om videre varetektsfengsling ble behandlet i Oslo tingrett fredag.
- Oppblåst
- Dette er den mest oppblåste saken jeg noensinne har vært borte i. Jeg føler at politiet har lurt mediene i denne saken, sier advokat Vidar Lind Iversen.

Han er forsvareren til den ene av de siktede brødrene som er utpekt som en hovedmann. Under fengslingsmøtet gikk ikke Iversen med på politiets krav om lukkede dører i retten. Dommeren derimot mente at politiet hadde gode grunner til at presse og tilhørere ikke skulle overvære rettsmøtet og ga dem medhold.

Også flere av forsvarerne for de andre som er siktet i saken, protesterte mot politiets framgangsmåte fredag.

- Mange av forsvarerne har protestert på at dokumentene fra etterforskningen er hemmelige, og at de ikke kan fortelle sine klienter hvilke bevis vi har mot dem, sier politiadvokat Olav Hovstad til NTB.

- Min klient har forklart seg for politiet, men det er ikke mulig for noen å huske detaljer fra økonomien sin sju år tilbake uten å ha tilgang på dokumentasjon, sier Vidar Lind Iversen.


Ukjente bevis
Advokat Abdelilah Saeme er forsvarer for den eldste av de norsk-pakistanske brødrene som er sentrale i saken. Saeme argumenterte i retten med at det ikke var noen grunn til å holde dørene lukket.

Ettersom politiet har lagt et lokk av hemmelighold over etterforskningen, er alle dokumentene i saken klausulert, det vil si at den siktede ikke har tilgang til å vite hvilke bevis politiet sitter på.

Siden han ble fengslet, har politiet utvidet helerisiktelsen mot 30-åringen som er eldstemann av brødrene.


Utvidet siktelsene 

- Etter å ha gjennomgått en del av det beslaglagte materialet i saken, mener vi det er grunnlag for å utvide siktelsen fra å omfatte heleri av 205.000 kroner til 713.000 kroner, sier Hovstad.

Også for alle de andre er siktelsene endret. De fleste er blitt siktet for mer omfattende forhold enn tidligere. Den nest yngste av brødrene (22) har imidlertid fått siktelsen redusert.

FIRE NYE UKER: Fire av sju av de siktede varetektsfengsles i fire nye uker. Her er advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarer en av de siktede brødrene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FIRE NYE UKER: Fire av sju av de siktede varetektsfengsles i fire nye uker. Her er advokat Vidar Lind Iversen, som forsvarer en av de siktede brødrene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Han har forklart seg åpent om sin økonomi og redegjort for beløpene vi har spurt ham om på en grei måte, sier politiadvokat Hovstad.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer