Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommerværet:

Fortsatt vinter i nord

Finnmark opplevde mellom ti og 15 cm snø på flere fjelloverganger 2. pinsedag, og vinteren slipper ikke taket helt ennå.

SNØ: E69 og andre fjelloverganger i Finnmark kan oppleve vanskelige kjøreforhold fram til onsdag.

FOTO: LØVLAND MASKIN & TRANSPORT AS
SNØ: E69 og andre fjelloverganger i Finnmark kan oppleve vanskelige kjøreforhold fram til onsdag. FOTO: LØVLAND MASKIN & TRANSPORT AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vi allerede er godt inni juni, vil ikke vinteren slippe helt taket på Nord-Norge riktig ennå. Brøytebilene måtte rykke ut 2. pinsedag, og det ser ut til at lave temperaturer kommer til å prege flere fylker noen dager til.

Per Egil Haga, vakthavende meteorolog i Finnmark, bekrefter overfor Dagbladet at det fremdeles er et ganske kraftig lavtrykk i nord som gir sterk vind og snø i de høyereliggende områdene.

- Det er vanskelige kjøreforhold for øyeblikket, særlig i Finnmark og såvidt i Nord-Troms. Nå trekker lavtrykket seg nordøstover og vinden kommer til å minke litt utpå kvelden, men det er fortsatt ganske kjølig, sier han.

- Kan ikke huske sist det skjedde

Ifølge meteorologen er det sjelden at man må ut med brøytebiler når man er så langt inni juni måned.

- Jeg kan ikke huske sist det skjedde. Det kan komme snø i høyere strøk gjennom hele året, men så kraftig nedbør er veldig sjelden, sier Haga.

I Nordkapp ble Europavei 69 mellom Skarsvåg og Nordkapp stengt på grunn av de dårlige kjøreforholdene, og meteorologen understreker at det også kan komme nedbør utpå natten.

Været overrasker turistene

Løvland Maskin & Transport AS som er stasjonert i Honningsvåg delte i ettermiddag et sommerbilde av brøytebiler i arbeid ved E-69 mot Nordkapp.

Arild Solstad, avdelingssjef for Presis Veidrift, bekrefter at det er litt ekstra arbeid for brøytebilene i dag, men det er ikke sikkert at snøen blir liggende.

- Vi klargjør brøytebilene for annen bruk om sommeren, men sørger likevel for å være klare på kort varsel for å sette i gang med brøytinga når det meldes snø, sier Solstad.

Han understreker at selv om nordlendingene er forberedt på at det kan komme snøfall på denne tiden, er det for tiden en økende mengde turister til Nordkapp som ikke er like forberedt på det skiftende været:

- Det er dette som er mest risikofylt i og med at disse turistene ofte ikke er så vant med at det kan bli glatt opp til Nordkapp, sier han.

«Pinseria»

Løvland Maskin & Transport opplyser at det var mellom ti og 15 cm med nysnø på veistrekningen. Det var også flere turister med bobiler og motorsykler som ikke var skodd med vinterdekk på veien, skriver NRK.

Ifølge Solstad er det ikke nødvendigvis så uvanlig at det kommer snø i juni:

- I Finnmark har det snødd alle dager i året. Vi har et væruttrykk som vi kaller «pinseria» når det kommer dårlig vær i pinsen.

Flere områder i nord må altså være forberedt på kjølig vær noen dager til, men ifølge meteorologen skal det gå mot høyere temperaturer snart.

- På torsdag blir det varmere igjen i noen områder, så det er veldig kontrastfylt vær for tiden, slår Haga fast.

Politiet i Finnmark meldte om det kjølige været og dårlige kjøreforholdene på Twitter tidligere i dag:

- På alle fjelloverganger i Finnmark er det vanskelige kjøreforhold med snødekke/snøslaps. Vi ber publikum være skodd etter forholdene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!