Fortsatte å fiske

Innbyggerne i minst en landsby, Niujiadian, fortsatte å fiske i giftelva, som om ingen ting var hendt. I går ble de evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Da ble det omsider klart at omfanget av giftulykka er meget stor. Så mye som 100 tonn bensen har rent ut i elva, ifølge den kinesiske avisa Liv. Flere hundre innbyggere fra andre landsbyer rundt Harbin, med 3.8 millioner innbyggere, ble også evakuert.

Tre dager uten vann

Mens forurensningsfaren var som verst valgte de kinesiske myndighetene å late som om ingen ting hadde skjedd. Utslippene - og myndighetenes unnlatenhet med å informere folk - kan føre til en eksplosjon av blodkreft for folk som bor langs elva Songhua på strekningen fra Jinin til Harbin.

Ulykken skjedde 13. november. Først på onsdag, ti dager etter, ble myndighetene tvunget til å innrømme ulykken.

Innbyggerne i Harbin gikk i går gjennom sin tredje dag uten vann i springen. Men det er nok drikkevann, kjørt inn fra andre provinser i Kina. Likevel prøvde alle som kunne å komme seg bort fra Harbin i går. Fly, tog og busser har vært overfylte av mennesker som har villet komme seg bort siden ulykken ble kjent på onsdag.

Ny fabrikk eksploderte

Ifølge den statskontrollerte avisa Liv skal innbyggerne ha blitt evakuert før lomma med forurenset vann passerte byen. Det sterkt forurensede vannet begynte å renne gjennom Harbin klokka 16.00 norsk tid torsdag. Men det vil ta 40 timer før den forurensede «lomma» med gift har passert.

På torsdag gikk også en annet kjemisk fabrikk, i Dinjiang, i det sør-vestlige Kina, i lufta. Eksplosjonen drepte en person, men 6000 mennesker ble evakuert. Denne gangen sier myndighetene at de har gått fra hus til hus for å advare om farene.

Fortsatte å fiske

Men for innbyggerne langs elva Songhua, nord-øst i Kina, kan myndighetenes reaksjon være for engstelig og for sein. Det forurensede vannet renner nå nordover mot Russland og storbyen Khabarovsk. Der har innbyggerne kjøpt alt som er av vann, og myndighetene har i 11 dager forgjeves forsøkt å få rede på hva som skjedde i Jinin, og hvor mye bensen som lakk ut. Nå vet de svaret, 100 tonn. Det har gjort saken til et hovedoppslag i russisk presse.

 BLODKREFT:  Innbyggerne langs elva Songhua fisket videre i mange dager, før myndighetene evakuerte dem. Utslippene kan føre til blodkreft. Foto: Scanpix
BLODKREFT: Innbyggerne langs elva Songhua fisket videre i mange dager, før myndighetene evakuerte dem. Utslippene kan føre til blodkreft. Foto: Scanpix Vis mer