Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fortsett å føde mange barn

Statsminister Jens Stoltenberg vil opprettholde fødselsraten.

HALVÅRSPRAT: Jens Stoltenberg holdt i dag sin halvårspressekonferanse. Foto: Lise Åserud / Scanpix
HALVÅRSPRAT: Jens Stoltenberg holdt i dag sin halvårspressekonferanse. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) oppfordrer norske kvinner til å fortsette å føde mange barn.

Oppfordringen kom han med under sin halvårlige pressekonferanse som ble holdt i regjeringens representasjonsbolig i formiddag.

- Norge ligger helt i europatoppen med en fødselsrate nær to. Det er et bra bidrag og en av grunnene til at det går så bra i Norge, sa Stoltenberg.

Tilvekst av nye verdensborgere er ifølge statsministeren en av løsningene på eldrebølgen. Ifølge beregninger som Stoltenberg la fram fredag, vil den økende andelen eldre kreve at hver tredje norske ungdom i fremtiden tar seg jobb i pleie- og omsorgssektoren dersom dagens tilbud skal opprettholdes.

Stoltenberg sier at anslaget er basert på mekaniske beregninger, og at behovet for flere ansatte i pleie- og omsorgssektoren blir mindre når man tar høyde for at det utvikles ny teknologi.

- Dessuten må vi sørge for at flere mennesker kan være i jobb. Det ligger jo til grunn for hele pensjonsreformen. Allerede i dag ser vi at seks av ti personer som går av med tidligpensjon, fortsetter å jobbe. I framtida vil pensjonsalder og avgangsalder bli to forskjellige ting, sa Stoltenberg.

- Det norske velferdssamfunnets største utfordring er at vi blir flere eldre. Det er kanskje dette som vil forandre Norge mest i årene fremover. Lykkes vi ikke, vil det norske velferdssamfunnet forvitre. Denne jobben vil bli like viktig som selve oppbyggingen av velferdssamfunnet var i sin tid.

Statsministeren pekte på flere utfordringer knyttet til at vi blir flere eldre her i landet, noe han for øvrig sier er «grunnleggende positivt».

Han sa at i tillegg til pensjonsreform, uførereform og oppbyggingen av pensjonsfond, må langt flere unge ta utdannelse innen pleie og omsorg.

- I dag er det én av seks norske ungdommer som begynner å jobbe i norsk eldreomsorg. Skal dagens tilbud bare videreføres, må én av tre unge begynne i pleie- og omsorgsyrker i framtida. Jeg tror ikke vi forstår omfanget av hva det betyr. Og vi må starte i dag, sa Stoltenberg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media