Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fortsett å være en løs kanon

På vei ut av Torggata Botaniske klapper en bargjest Abid Raja på skuldra, og sier: «Fortsett å være en løs kanon, du er den kuleste av dem alle».

HYLLET: Kreftlege Alexander Fosså følte behov for å hylle kultur- og likestillingsminister Abid Raja da de møttes på bar i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HYLLET: Kreftlege Alexander Fosså følte behov for å hylle kultur- og likestillingsminister Abid Raja da de møttes på bar i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg pleier aldri å gjøre sånt, men Abid Raja fortjener det, forteller Alexander Fosså, som til daglig jobber som kreftlege ved Radiumhospitalet.

Latteren sitter løst rundt bordet på baren Torggata Botaniske der Venstres statsråder Trine Skei Grande, Abid Raja, Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø puster ut etter å ha inntatt sine nye departementer.

HÅPET: - Jeg håper at vi klarer å jobbe sammen i stedet for å diskutere i avisa, sier Venstre-leder Trine Skei Grande og skåler med sine partifeller i regjeringen, fra venstre Abid Raja, Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HÅPET: - Jeg håper at vi klarer å jobbe sammen i stedet for å diskutere i avisa, sier Venstre-leder Trine Skei Grande og skåler med sine partifeller i regjeringen, fra venstre Abid Raja, Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Trine Skei Grande er i perlehumør når hun forteller om alle de begeistrede tilbakemeldingene fra medlemmene over at Venstre nå styrer de fire departementene med ansvar for partiets politiske kjerneområder.

Det fæleste

Etter en høst med elendige målinger, krav om utskifting av partiledelsen, posisjonering og internkrangel er optimismen tilbake, skal vi tro Trine Skei Grande.

- Skaper utnevnelsen av Abid Raja og Sveinung Rotevatn ro i Venstre nå?

- Jeg håper at vi klarer å jobbe sammen i stedet for å diskutere i avisa. Det mener jeg vi har lagt et godt grunnlag for. Nå har vi muligheten til en ny start, og vi har bygd et nytt lag.

- Er det mange som er skuffet over ikke å bli valgt ...?

- Venstre har i hvert fall mange kvalifiserte som kunne gjort jobben. Sånn personlig er slike prosesser det fæleste jeg gjør, å måtte droppe flinke folk som ville gjort en fantastisk jobb, og som hadde fortjent å være med videre. Men vi har de plassene vi har. Og jeg hadde behov for at flere fikk vist seg fram, og skaffe seg regjeringserfaring, sier Trine Skei Grande.

Nøkkelord frihet

Overfor Dagbladet skisserer de fire Venstre-statsrådene hvordan Venstre skal reise seg og vinne velgernes tillit. Håpet er politiske gjennomslag som sikrer en tilværelse langt over sperregrensa.

BEGEISTRING: Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande forteller om stor begeistring i Venstre etter regjeringsendringene. Her er partilederen omkranset av sine nyutnevnte statsråder, fra venstre klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, kultur- og likestillingsminister Abid Raja og næringsminister Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEGEISTRING: Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande forteller om stor begeistring i Venstre etter regjeringsendringene. Her er partilederen omkranset av sine nyutnevnte statsråder, fra venstre klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, kultur- og likestillingsminister Abid Raja og næringsminister Iselin Nybø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Partileder Trine Skei Grande forteller at frihet er nøkkelordet i Venstres politiske prosjekt.

- Vi står i mange viktige frihetskamper. Frihet for alle og muligheter for alle må være Venstres utgangspunkt når vi nå skal løfte partiet. Derfor er vi veldig fornøyd med hvilke fire ministerposisjonene vi fikk, for det passer godt inn i prosjektet vårt, sier hun.

Kunnskap og makt

Trine Skei Grande understreker at kunnskap er makt, og at makt gir frihet for hvert enkelt menneske.

- Det kommer til å være vårt perspektiv i Kunnskapsdepartementet. Vi vil sørge for å ta bort klasseskillene i skolen. Noen elever har foreldre med lang utdannelse, og vi reproduserer de forskjellene i skolesystemet vårt. Det må vi slutte med hvis vi skal utvikle det potensialet alle ungdommer har til å velge hva de vil bli, uavhengig av familiebakgrunn og økonomi, sier Trine Skei Grande.

Kunnskaps- og integreringsminister mener at vi må se på kunnskap som et viktig dannelsesprosjekt for å myndiggjøre mennesker til å ta ansvar og styring over sitt eget liv.

- Det er Venstres ideologiske utgangspunkt i skolepolitikken, sier hun.

Overveldet Raja

Abid Raja forteller at han går til jobben som kultur- og likestillingsminister med stolthet og ærefrykt. Han kjenner forventningspresset. Tidlig mandag morgen før den første arbeidsdagen som statsråd sendte han følgende SMS:

«Jobba gjennom hele helgen. Fåkke sovet ... hjernen bare tenker og tenker...våkna 4 i natt..og da begynte å tenke, og da kan man drite i å sovne igjen:-)»

- Jeg har vært spent og overveldet av følelser de siste dagene, men gleder meg til å ta fatt. At jeg med min bakgrunn skal få være med å legge premissene for likestillingspolitikken er en stor tillitserklæring, sier Abid Raja.

Et splittet folk

Venstre-statsråden poengterer at det dreier seg om likestilling mellom kjønn, diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne, aldersdiskriminering, etnisk og religiøs diskriminering.

- En viktig satsing for meg vil være å bre ut kultur- og idrettstilbudet. Hvis en stor del av befolkningen ikke får med seg det kulturtilbydere gjør for å dannelsen i samfunnet, så får vi et splittet folk. Derfor vil vi jobbe for større mangfold, slik at flere kan delta, sier Abid Raja.

Venstres hjerte

Næringsminister Iselin Nybø peker på at gründere og selvstendige næringsdrivende alltid har stått Venstres hjerte nær.

- Så det å få styre næringspolitikken er viktig for oss. Det handler om å forenkle hverdagen for bedriftene, legge til rette for dem som ønsker å satse for å etablere nye grønne jobber, sier hun.

- Trine pleier å si at vi ikke får til grønn omstilling med røde tall. Vi må sikre dagens arbeidsplasser, men også ha rom for å skape nye, sier Iselin Nybø.

Kald dusj

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn mener det er viktig at folk ikke påføres skam for å leve vanlige liv.

- Det er ikke en særlig langsiktig klimaløsning å skru av lyset, ta på seg genseren og dusje i kaldt vann. Vi må ha folk med oss, ikke mot oss. Det er fullt mulig å leve gode liv gjennom det grønne skiftet, sier han.

Rotevatn er opptatt av at vi kutter utslippene, og ikke utviklingen.

- For det vi trenger nå er grønn vekst, ikke nullvekst. Da må vi lykkes med bedriftene, arbeidsplassene på en mer klimavennlig måte. Det er fullt mulig. Jeg opplever at næringene er opptatt av å være en del av løsningen, og ikke en del av problemet, sier klima- og miljøministeren.

Han legger til:

- Vi er den første generasjonen som kommer til å oppleve klimaforandringene, og den siste som har muligheten til å stanse dem. Dersom vi skal bli et nullutslipssamfunn i 2050, må vi ta radikale grep nå.