Fortsetter å holde «The Beach» stengt

Thailands kanskje mest berømte strand stenges for turister i to år til.

ØDELEGGELSER: Massiv tilstrømming av turister til den idylliske Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee har ført til omfattende miljøskader. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Massiv tilstrømming av turister til den idylliske Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee har ført til omfattende miljøskader. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / NTB ScanpixVis mer

Det er nå bestemt at stranda, som ble verdenskjent gjennom filmen «The Beach» skal holdes fri for turister i to år til. Det melder CNN. Stranda har allerede vært stengt i nesten ett år.

Ifølge Songtam Suksawang, direktør for Thailands nasjonalparker, blir stranda stengt i første omgang fram til 2021.

- Da vil vi igjen vurdere om stranda kan gjenåpnes for turister. Vi må gi naturen mer tid til å komme seg. Vi følger situasjonen hver tredje måned, sier han til CNN.

Fare for korallrev

I oktober i fjor meldte Dagbladet at stranda, som ble berømt etter Hollywood-filmen «The Beach» med Leonardo di Caprio, skulle stenges på ubestemt tid.

Årsaken var de omfattende miljøskadene stranda hadde fått fra den omfattende turiststrømmen. Forurensing fra søppel, båter og solkrem har ført til at korallrevet utenfor stranda står i fare for å bli totalødelagt.

I første omgang skulle thailandske myndigheter stenge stranda midlertidig. I oktober i fjor så de seg nødt til å utvide perioden på ubestemt tid, ifølge The Guardian.

- Vi har evaluert utviklingen månedlig og sett hvor store ødeleggelser økosystemet har tatt av alle turistene. Det er vanskelig å rehabilitere fordi stranda og plantene i området er totalt ødelagt, sa direktør for Thailands nasjonalparker, Songtam Suksawang.

Den idylliske Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee har blitt en av Thailands mest populære turistdestinasjoner, siden den for alvor ble kjent etter Hollywood-filmen i 2000. Hver eneste dag har stranda tatt imot 5000 turister og 200 båter, som har ført til den nå kritiske situasjonen.

Bygger opp økosystemet

Marinekspert Thon Thamrongnawasawat ved Kasetsart University i Bangkok har estimert at 80 prosent av korallene allerede er døde.

Til tross for de omfattende bevisene på at stranda har tatt skade av alle turistene, har thailandske myndigheter stilt seg nølende til å stenge stranda. De som besøker stranda genererer nemlig inntekter på godt over 100 millioner kroner årlig, og landets økonomi er høyst avhengig av turismen.

Det vil si fram til nå. 1. oktober ble det annonsert at restriksjonene vil vedvare helt til økosystemet er tilbake til sin normale tilstand.

Nyheten vil komme som en lettelse for de mange miljøaktivistene, som har påpekt at de fire månedene som først var tiltenkt, ville være langt fra nok. Nå utvides også arbeidet med å plante nye koraller for å bygge opp økosystemet.

Til CNN sier Suksawang at det jobbes det med å forbedre turistfasilitetene slik at økosystemet kan bevares samtidig som turistene kommer på besøk. I framtida blir det satt begrensninger på antall besøkende. Et billettsystem skal sikre at det ikke kommer mer enn 1.200 mennesker per dag til stranda. Målet er å oppnå bærekraftig turisme.