Fortsetter å selge strøm til Sverige

Mens nordmenn blir bedt om å spare på strømmen, fortsetter norske kraftselskaper å selge strøm til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist mandag sendte vi 8 GWh ut av landet, som tilsvarer omtrent dagsproduksjonen fra fire Alta-kraftverk.

- Årsaken til dette er en fellesnordisk kraftbørs, og det har vært en nettoeksport av kraft ut fra Norge hele denne uka, sier seniorrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Per Tore Jensen Lund, til NTB.

Fritt marked

Selv om 8 GWh på en dag ikke regnes som særlig store mengder i dette markedet, gir det grunn til undring. Noen vil kanskje spørre seg om Norges største kraftprodusent, staten, er helt uten politisk styring. Riktignok har Norge også importert kraft fra utlandet, men importen har vært mindre enn eksporten denne uka.

- Det er et fritt, felles strømmarked i Norden. Den store eksporten til Sverige gjennom Nord Pool, indikerer at det er behov for store mengder kraft i Sverige også, og at betalingsvilligheten der er større enn i Norge, sier Jensen Lund.

Tomme magasiner

Flere mindre kraftverk-magasiner i Norge er nå helt tomme. Blant de større magasinene er fyllingsgraden på enkeltanlegg helt nede i 25 prosent. Det gjelder Sysendammen i Eidfjord i Hordaland.

NVE opererer med tre områder i Norge der fyllingsgraden i magasinene i gjennomsnitt er under 50 prosent alle steder. Verst er det på Østlandet der kraftverkene opererer med en gjennomsnittlig fyllingsgrad i magasinene på 43,2 prosent. Dette var 2. januar. Nye og oppdaterte tall kommer onsdag klokken 13 fra Statistisk sentralbyrå, og fyllingsgraden er ikke blitt bedre siden sist.

Rundt årsskiftet registrerte NVE en rask nedtapping av magasinene.

- Det vekker bekymring at magasinene i Sør-Norge tappes ned så raskt, uttrykte NVE i en pressemelding 2. januar.

Mildvær

- Hva kan vi gjøre for å bedre situasjonen på kraftmarkedet, Jensen Lund?

- På kort sikt må vi bare håpe på mildvær og et dempet elforbruk. Regn i 1.000 meters høyde så det monner er lite sannsynlig i vinter.

- Noen krever lavere pris på strømmen?

- Lavere pris gir vanligvis økt forbruk. Økt forbruk er det vi trenger minst nå.

- Og på lengre sikt?

- På hele 90-tallet har det ikke vært utbygd ny produksjonskapasitet i Norge, mens forbruket har økt hele tiden. I tillegg ser vi at overføringslinjene fra utlandet har begrenset kapasitet.

- Men å selge strøm til svenskene mens vi selv må spare er ok?

- Det er en konsekvens av den nye energiloven. Vi har et fellesnordisk strømmarked. Andre ganger er det vi som nyter godt av strøm fra Sverige, sier seniorrådgiver Per Tore Jensen Lund.

(NTB)