Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsetter Angelica-saken på tross av morens helsetilstand

Retten tar ikke hensyn til forsvarerens ønske. Den tiltalte moren gråt da det ble klart at rettssaken fortsetter.

HELSEPROBLEMER: Den tiltalte (i midten) har flere ganger fått problemer i retten på grunn av blodsukkeret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HELSEPROBLEMER: Den tiltalte (i midten) har flere ganger fått problemer i retten på grunn av blodsukkeret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken mot kvinnen (46) som står tiltalt for grov mishandling av sin datter Angelica (13), slik at hun døde av avmagring nyttårsaften 2015, ble ikke utsatt - slik hennes forsvarer ønsket, ifølge NTB.

Dermed fortsatte rettssaken i Gjøvik tinghus, der faren til den avdøde 13-åring i dag forklarer seg.

Mannen, som er bosatt i USA, sier at han fikk beskjed om at datteren var død i en e-post, ifølge VG.

- Jeg skulle sende dem en e-post og ønske godt nytt år, og da hadde jeg allerede fått en e-post fra henne (tiltalte, red.anm.), forklarer mannen, ifølge avisa.

Og der sto det at datteren din var død, spør bistandsadvokaten.

- Ja. Jeg visste ikke at situasjonen var så alvorlig. Hadde jeg visst at barnet hadde anoreksi ville jeg nok prøvd mer intenst å gjøre noe. Men jeg visste ikke det. Jeg visste ikke noen ting, forklarer faren.

Ble ikke utsatt

Sorenskriver Pål Prestesæter leste opp avgjørelsen som konkluderer med at rettssaken fortsetter i Gjøvik tinghus fredag formiddag. Rettens avgjørelse er enstemmig.

- For retten framstår det som høyst usikkert om hun vil kunne forklare seg ytterligere ved en utsettelse, leste sorenskriveren ifølge NTB.

Den tiltalte skal ha reagert med gråt, da det ble klart at saken fortsetter. Hennes eksmannen, som har reist til Norge fra USA i forbindelse med saken, vil være neste vitne fredag.

Forsvarer for kvinnen, Aasmund Olav Sandland, ba torsdag om at hovedforhandlingen ble utsatt, av hensyn til den tiltalte kvinnens helsetilstand og evne til å forklare seg.

Hun hadde da en rekke ganger fått problemer på grunn av diabetes.

- Saken må utsettes

Tidligere denne uka var den tiltalte på undersøkelse hos Norsk Diabetikersenter, etter at hun fikk føling og kollapset i retten tirsdag. Det var samme scenario som i fjor, da hovedforhandlingen ble utsatt med ti måneder.

På rettens første dag, mandag, tok det 26 minutter før hovedforhandlingen måtte avbrytes, etter at den tiltalte hadde grått høylytt under hele aktor Arne Ingvald Dymbes opplesning av den alvorlige tiltalen, som har en strafferamme på 15 års fengsel.

- Hun er åpenbart ikke i en tilstand der hun kan forsvare seg. Saken må utsettes for å slippe saksbehandlingsfeil, sa Sandland.

Han begrunnet utsettelseskravet med at klienten må gjennomgå terapi, slik at hun eventuelt kan få tilbake minnene om hva som skjedde i den siste tida på Beitostølen.

FRAKTET BORT: Tirsdag ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Aktor Arne Ingvald Dymbe var uenig. Han mener den tiltalte kvinnen fint kan være til stede mens eventuelt hennes tidligere forklaringer avspilles og oppleses, som et alternativ til at hun selv forklarer seg i retten.

- Det vil være mindre belastende for henne å komme med innspill til avspillingen, sa han torsdag.

Tidsklemme

Psykiater Synne Sørheim har tidligere sagt at hun stiller seg tvilende til oppriktigheten i den tiltalte kvinnens følelsesmessige og kroppslige sammenbrudd, og insisterte på at rettssaken måtte gå sin gang. ​

«Det er (...) ikke grunn til å tro at ytterligere tilpasning vil kunne eliminere risiko for nye episoder med utilsiktet eller tilsiktet signifikant avvikende blodsukker eller annen maladaptiv atferd», skriver Sørheim i sin rapport fra i høst.

Dersom tiltaltes forklaring hadde blitt utsatt, ville retten fått et stort problem med å holde tidsplanen. Forsvarer Aasmund Olav Sandland har tidligere likevel vært klar på hva han mener.

- Det er uverdig å fortsette nå, noe jeg vil gi uttrykk for overfor retten. Nå må hun gjennomgå terapi og behandling, så hun kanskje klarer å huske igjen, sa han til Dagbladet.

Rettssaken er berammet over sju uker. Det er Valdres tingrett som har regien, men hovedforhandlingen foregår av praktiske årsaker på Gjøvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!