Fortsetter atomløpet

Iran nekter å gi etter for press fra USA og gi opp sitt atomprogram. Det slo det iranske utenriksdepartementet fast i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten kan føre til ny spredning av atomvåpen.

Torsdag kommer inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til Iran. IAEA har krevd at Iran stopper all anriking av uran. Byrået har gitt Iran frist til slutten av oktober for å bevise at landet ikke er i ferd med å produsere atomvåpen.

Uttalelsene fra iransk UD kan bety at Iran allerede har sagt nei til videre samarbeid med IAEA.

Konfrontasjon

President George W. Bush har sagt at USA ikke vil godta at Iran utvikler atomvåpen. Han har fått støtte både fra EU og Russland. Da Bush og Vladimir Putin møttes for noen dager siden i USA, oppfordret begge Iran til å samarbeide med IAEA.

Iran sier at atomanleggene bare skal produsere strøm. Men landet er i ferd med å bygge et anlegg for anriking av uran. Det er stridens kjerne. Iran trenger ikke et slikt anlegg for energiproduksjon.

Anriket uran til det formålet kan landet kjøpe av andre land. Anlegget kan også lage høyanriket uran som kan brukes til produksjon av atomvåpen.

Når iransk UD nå fastholder at dette anlegget skal bygges ferdig, så er det et farlig skritt nærmere konfrontasjon med USA.

- Bestemmer selv

Iran har undertegnet Ikkespredningsavtalen om atomvåpen. Det er derfor IAEA kan kreve inspeksjoner. USA har krevd at Iran også skriver under på en tilleggsprotokoll til avtalen. Det vil utvide IAEAs muligheter til inspeksjon. Iran har foreløpig sagt nei.

- IAEA har ingen myndighet til å stoppe Irans atomprogram. Iran kan undertegne tilleggsprotokollen, la inspeksjonene bli gjennomført og fortsette arbeidet med sitt atomvåpenprogram, om det er det landet ønsker. Og ingen kan hindre Iran i å si opp Ikkespredningsavtalen, slik som Nord-Korea allerede har gjort, sier Gary Samore fra Det internasjonale institutt for strategiske studier i London til BBC.

Ikkespredningsavtalen var det verktøy verden satset på for å hindre at andre land enn de fem atomvåpenmaktene fikk slike våpen.

Men land som India, Pakistan og Israel undertegnet aldri avtalen og skaffet seg atomvåpen. Hvis Iran nå skaffer seg slike våpen, så kan det ikke bare bety at nye land, som Syria og Saudi-Arabia, gjør det samme, men også at avtalen blir verdiløs.

Samlet mot Iran

I denne konflikten står verdens mektigste stater samlet mot Iran. Samtidig splitter den Irans lederskap.

De konservative, som støtter landets åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, har krevd at Iran trekker seg fra atomvåpenavtalen.

Den andre fløyen, som støtter den folkevalgte presidenten, Mohammad Khatami, sier at konflikten kan bli svært farlig for Iran, som risikerer å bli isolert i verdenssamfunnet og bli utsatt for økonomiske sanksjoner.

Bombet til ruiner

Og begge fløyene vet at om IAEA ikke kan hindre dem å skaffe seg atomvåpen, så kan den amerikanske eller israelske militærmaskinen gjøre det. Da Iran bygde en atomreaktor i 1981, så ble anlegget bombet til ruiner av israelske kampfly.

UTFORDRER USA: Iran har allerede raketter som kan bære atomvåpen. I går ble en av dem vist fram offentlig i Teheran. Til venstre en banner av landets åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei.