Fortsetter forklaringen om bestialsk drapsferd

I dag vil først aktoratet gjøre seg ferdig med sin eksaminering før forsvarerne får slippe til.

ÅRVÅKNE: De fire sakkyndige Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aaspaas (første rad foran Breivik) følger årvåkent med når den terrortiltalte Anders Behring Breivik forklarer seg i retten. Her erAnders Behring Breivik i vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ÅRVÅKNE: De fire sakkyndige Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aaspaas (første rad foran Breivik) følger årvåkent med når den terrortiltalte Anders Behring Breivik forklarer seg i retten. Her erAnders Behring Breivik i vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siste halvdel av rettsforhandlingene fredag gikk med til eksaminering av massemorderen om drapene på Utøya.

Det var en tilsynelatende upåvirket Anders Behring Breivik som i flere timer visualiserte overfor rettens aktører og tilhørerne steg for steg, drap for drap, detalj for detalj.

Måten han snakket på skilte seg i liten grad fra måten han har forklart seg om andre sider av terrorangrepet.

Breivik gjentok stadig at hans mål var å drepe flest mulig, og at flertallet av drapene derfor bar preg av å være rene likvideringer.

Telefonsamtalene I dag vil først aktoratet gjøre seg ferdig med sin eksaminering før forsvarerne får slippe til. De vil ventelig spørre mer om telefonsamtalene Breivik tok fra Utøya til politiet. De er blitt spilt av i retten tidligere.

De tre koordinerende bistandsadvokatene og de fire psykiatrisk sakkyndige vil også få anledning til å stille spørsmål om det som skjedde på Utøya, og hvorfor tiltalte handlet som han gjorde. Det samme kan dommerne gjøre.

Deretter vil statsadvokatene spørre ut Breivik om tida etter 22. juli, der blant annet de to psykiatrirapportene vil bli et tema. Dette vil fortsette hele mandag.

Breivik vil få spørsmål om sin tilregnelighet. Det er ventet at han vil si mer om hvorfor han mener de rettspsykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim lyver. Aktoratet skal også legge fram en ny bevisoppgave, fordi flere av deres vitner har gyldig grunn til å ikke møte i retten.

Dette inkluderer Breiviks mor og to av hans venner.

Ny fase I morgen vil rettsforhandlingene gå over i en ny fase der vitner blir hentet inn for å forklare seg om det som skjedde i regjeringskvartalet.

Bevisoppgaven viser at det først kommer et vitne fra Departementenes servicesenter (DSS) som skal forklare seg om observasjoner av bombebilen før den eksploderte.

Deretter skal vitner fra politiet og Forsvarsbygg vise bilder fra åstedet etter eksplosjonen. Et vitne fra Nasjonalt folkehelseinstitutt skal forklare seg om de avdøde fra regjeringskvartalet. Så skal obduksjonsrapportene for de åtte avdøde fra bombeangrepet legges fram.

Denne delen av bevisføringen vil fortsette onsdag. Da vil også fornærmede vitner bli kalt inn for å gi sine forklaringer. Tiltalte vil ha anledning til å gi korte kommentarer etter at vitnene har forklart seg.

Framdriftsplan 25. til 30. april: 15 vitner fra regjeringskvartalet forklarer seg.

30. april: Forklaring om konsekvenser for berørte departementer.

3. mai: Forklaringer om Breiviks ankomst til Utøya og våpnene.

4. til 11. mai: Kriminaltekniker og obdusent forklarer om de drepte på Utøya.

14. mai til 1. juni: 46 fornærmede fra Utøya skal vitne.

4. juni: Forklaring om pågripelsen av Breivik.

4. til 5. juni: Fem vitner forklarer om kontakten med Breivik.

6. juni: Det forklares mer om etterforskningen.

7. til 15. juni: Bevisførsel fra forsvarerne og bistandsadvokatene, om lag 40 vitner.

18. til 20 juni: Rettspsykiaterne forklarer seg.

21. til 22. juni: Prosedyrer.

Dom er ventet seinest 20. juli.