Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Fortsetter hardkjøret mot norsk barnevern

Menneskerettsdomstolen har tatt to nye, norske barnevernssaker til behandling.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 37 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg fortsetter sitt hardkjør mot norsk barnevern.

Menneskerettsdomstolen har nå tatt ytterligere to norske barnevernssaker til behandling. Det framgår av EMDs database.

- Det er riktig at to nye saker er kommunisert mot Norge, bekrefter Norges EMD-agent og advokat hos Regjeringsadvokaten, Marius Emberland, overfor Dagbladet.

38 saker

Til sammen har Menneskerettsdomstolen tatt hele 38 norske barnevernssaker til behandling fra desember 2015 til i dag. 37 av dem etter barnevernloven og en sak etter barneloven.

De to siste sakene ble kommunisert mot Norge 6. mars. Den ene er en tvangsadopsjonssak, og den andre omhandler omsorgsovertakelse.

En av foreldrene i tvangsadopsjonssaken er nigeriansk statsborger, den andre norsk statsborger av utenlandsk opprinnelse.

Plassert hos homofilt par

Noen få måneder etter fødsel i 2013 ble sønnen plassert i fosterhjem hos et homofilt par, i motstrid til foreldrenes ønske og religiøse overbevisning.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Foreldrene fikk svært lite samvær med sønnen etter omsorgsplasseringen. Først to timer to ganger i året, så redusert ti to timer en gang i året for den ene forelderen.

I 2019 ble foreldrene fratatt foreldreansvaret og gutten ble adoptert bort til fosterforeldrene.

Med dette mener klagerne Norge har brutt artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til familieliv.

Klagerne mener i tillegg at Norge har brutt artikkel 9 i EMK, som omhandler retten til religionsfrihet, ved å plassere barnet hos et homofilt par.

Voldssak

Omsorgsovertakelsessaken, som nå er tatt til behandling i EMD, er klaget inn av ei portugisisk mor bosatt i Norge.

Etter at datteren i 2013 skal ha fortalt på skolen at hun blir slått hjemme, ble hun først plassert i beredskapshjem, deretter i fosterhjem.

Den angivelige volden førte til fengselsstraff for foreldrene.

I sin klage til EMD anfører mora at voldspåstandene, som lå til grunn for plasseringen av datteren, er falske og at det har skortet på rettssikkerhet gjennom prosessen i det norske rettsapparatet.

Ferske saker

Felles for de to norske barnevernssakene, som nå er tatt til behandling i Strasbourg, er at de relativt nylig er avgjort i det norske rettssystemet.

Sakene har heller ikke ligget lenge hos EMD før domstolen slapp dem inn gjennom sitt trange nåløye.

Omsorgsovertakelsessaken ble klaget inn i november i fjor, tvangsadopsjonssaken i desember.

I tvangsadopsjonssaken avviste Høyesterett foreldrenes anke så sent som 21. juni 2019, mindre enn tre måneder før Norge ble dømt i EMDs storkammer i den betente barnevernssaken til den norske barnemora Trude.

I omsorgsovertakelsessaken, nektet Høyesterett anke fremmet 7. mai 2019.

Til nå har det falt dom i ni norske barnevernssaker i EMD. Norge er dømt i sju og frikjent i to.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer