Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsetter leken med Europas siste diktator

Reklamebyrået som slapp 879 teddybjørner over Minsk i Hviterussland har invitert diktator Aleksandr Lukasjenko til å komme på besøk i Skåne. Den elleville leken med Europas siste diktator fortsetter.

EUROPAS SISTE DIKTATOR Aleksandr Lukasjenko er rasende etter at et svensk reklamebyrå slapp teddybjørner i fallskjerm med slagord om frihet over Hviterusslands hovedstad Minsk. (AP Photo/Nikolai Petrov, BelTA)
EUROPAS SISTE DIKTATOR Aleksandr Lukasjenko er rasende etter at et svensk reklamebyrå slapp teddybjørner i fallskjerm med slagord om frihet over Hviterusslands hovedstad Minsk. (AP Photo/Nikolai Petrov, BelTA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror det ville være bra for ham. I Skåne er det slik at ting fungerer uten at politikerne stadig truer folk og torturerer dem, sier reklamebyrået Studio Totals grunder Tomas Mazetti til svenske Expressen. Han har nå sendt en personlig invitasjon til den hviterussiske presidenten.

Diplomatisk krise
Teddybjørnstuntet har skapt diplomatisk krise mellom Hviterussland og EU, og Sveriges ambassadør til Minsk ble utvist tidligere i måneden. Bjørnene som dalte i fallskjerm ned over Minsk 4. juli hadde slagord som «Sett folket fri» og «Leketøy mot lovløshet». Men leken falt ikke i smak hos mannen som ofte kalles Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko.

Grunnen er åpenbar. Flyet som tok seg inn over Hviterusslands territorium hadde ikke tillatelse til å fly, og har satt det hviterussiske forsvaret i stor forlegenhet. Både forsvarssjefen og sjefen for grensepolitiet er sparket. Og to journalister er dømt for å ha vist fram teddybjørnene på bilder.

Grunnen til at Thomas Mazetti nå har invitert Lukasjenko til Skåne er at Studio Total sist fredag ble invitert til avhør hos KGB, som Hviterusslands etterretning fortsatt heter. Men de vil ikke reise.

Trues med omskolering
- Det hele virket litt useriøst fra deres side. Det var jo bare en vag inbydelse til avhør. og alle sier til oss at de kommer til å sperre oss inne der. De har ikke gitt noen som helst garantier, sier Mazetti.

Folkene bak Studio Total er truet med to år i omskoleringsleir hvir de ikke kommer til Minsk inne ti dager. Men i virkeligheten sitter de trygt i Skåne.

Hvis Lukasjenko derimot kommer til Skåne så lover Tomas Mazetti å fortelle Lukasjenko hvordan privatflyet klarte å komme seg inn til Minsk og slippe teddybjørnene over hovedstaden, noe han åpenbart er intessert i å få vite mer om.

- Det ville være mye morsommere at han (Lukasjenko) kom hit, for jeg tror ikke han behøver å være redd for at vi skal torturere eller fengsle ham. Det er han som har vært så sint, så jeg føler at han vil prate mer med oss, enn vil vil prate med ham, sier Tomas Mazetti til Expressen.

TEDDYAKTIVIST Denne teddybjørnen kom dalende ned over Minsk 4. juli med støtte til den hviterussiske kampen for talefrihet. PHOTO:  EPA/HO
TEDDYAKTIVIST Denne teddybjørnen kom dalende ned over Minsk 4. juli med støtte til den hviterussiske kampen for talefrihet. PHOTO: EPA/HO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media