Fortsetter med pensjonerte politikere

- Respektløst, mener Kristian Berg Harpviken.

INGEN NY KOMITÉORDNING:  I nær framtid må det bestemmes hvem som eventuelt skal erstatte Frps Inger-Marie Ytterhorn (nr 3 f.h) og Aps Sissel Rønbeck (midten) når de etter planen skal tre ut av Nobelkomiteen ved årsslutt. Her er Nobelkomiteen i Oslo rådhus sammen med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (t.h) og fredsprisvinner Barack Obama i desember 2009. Foto: Eirik Urke / Dagbladet
INGEN NY KOMITÉORDNING: I nær framtid må det bestemmes hvem som eventuelt skal erstatte Frps Inger-Marie Ytterhorn (nr 3 f.h) og Aps Sissel Rønbeck (midten) når de etter planen skal tre ut av Nobelkomiteen ved årsslutt. Her er Nobelkomiteen i Oslo rådhus sammen med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (t.h) og fredsprisvinner Barack Obama i desember 2009. Foto: Eirik Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har en rekke personer gått ut i Dagbladet og sagt at Nobelkomiteen ikke lenger bare bør være lastet med pensjonerte politikere. Men nå tyder alt på at Stortinget ønsker å fortsette tradisjonen, og at Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet igjen vil utnevne hver sin partikandidat.

- Ja, det er de som står for tur, sier visepresident i Stortinget, Akthar Chaudry, til Dagbladet.

Ingen partidebatt I januar i år leverte Chaudry et forslag om å reformere Nobelkomiteen, som det ble gjort i 1978 da det ble slutt på at aktive stortingspolitikere satt der, ifølge Ny Tid. Magasinet har også sak om samme tema i dag.

Dagbladet har snakket med flere av medlemmene i Stortingets presidentskap, og både Høyres Per-Kristian Foss, Arbeiderparties Dag Terje Andersen og Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg er åpne for å diskutere komiteens sammensetning.

Men debattvilje til tross: Partiene har ikke tatt komitédebatten, og nå er tida i ferd med å renne ut. Ved nyttår skal Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn og Arbeiderpartiets Sissel Rønbeck etter planen ut av komiteen. Før den tid skal deres to arvtakere være utnevnt. Ikke moden nok - Debatten er tydelig ikke moden nok ennå, så jeg tar til etterretning at utnevnelsene vil skje i samsvar med gjeldende reglement. Det sier at partiene nominerer sine kandidater, som betyr én person fra Arbeiderpartiet og én fra Fremskrittspartiet, sier Chaudry til Dagbladet. Han fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer