INGEN NY KOMITÉORDNING:  I nær framtid må det bestemmes hvem som eventuelt skal erstatte Frps Inger-Marie Ytterhorn (nr 3 f.h) og Aps Sissel Rønbeck (midten) når de etter planen skal tre ut av Nobelkomiteen ved årsslutt. Her er Nobelkomiteen i Oslo rådhus sammen med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (t.h) og fredsprisvinner Barack Obama i desember 2009. Foto: Eirik Urke / Dagbladet
INGEN NY KOMITÉORDNING: I nær framtid må det bestemmes hvem som eventuelt skal erstatte Frps Inger-Marie Ytterhorn (nr 3 f.h) og Aps Sissel Rønbeck (midten) når de etter planen skal tre ut av Nobelkomiteen ved årsslutt. Her er Nobelkomiteen i Oslo rådhus sammen med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (t.h) og fredsprisvinner Barack Obama i desember 2009. Foto: Eirik Urke / DagbladetVis mer

Fortsetter med pensjonerte politikere

- Respektløst, mener Kristian Berg Harpviken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har en rekke personer gått ut i Dagbladet og sagt at Nobelkomiteen ikke lenger bare bør være lastet med pensjonerte politikere. Men nå tyder alt på at Stortinget ønsker å fortsette tradisjonen, og at Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet igjen vil utnevne hver sin partikandidat.

- Ja, det er de som står for tur, sier visepresident i Stortinget, Akthar Chaudry, til Dagbladet.

Ingen partidebatt I januar i år leverte Chaudry et forslag om å reformere Nobelkomiteen, som det ble gjort i 1978 da det ble slutt på at aktive stortingspolitikere satt der, ifølge Ny Tid. Magasinet har også sak om samme tema i dag.

Dagbladet har snakket med flere av medlemmene i Stortingets presidentskap, og både Høyres Per-Kristian Foss, Arbeiderparties Dag Terje Andersen og Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg er åpne for å diskutere komiteens sammensetning.

Men debattvilje til tross: Partiene har ikke tatt komitédebatten, og nå er tida i ferd med å renne ut. Ved nyttår skal Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn og Arbeiderpartiets Sissel Rønbeck etter planen ut av komiteen. Før den tid skal deres to arvtakere være utnevnt.
Ikke moden nok - Debatten er tydelig ikke moden nok ennå, så jeg tar til etterretning at utnevnelsene vil skje i samsvar med gjeldende reglement. Det sier at partiene nominerer sine kandidater, som betyr én person fra Arbeiderpartiet og én fra Fremskrittspartiet, sier Chaudry til Dagbladet. Han fortsetter:

- Jeg er glad for at Raymond Johansen nå åpner for å endre komiteen. Debatten må fortsette, og det betyr at det vil komme endringer på sikt, sier Chaudry.
Møtes snart Stortingets presidentskap skal ha et møte med de parlamentariske lederne i løpet av de nærmeste dagene. Da vil også Nobelkomiteen og dens medlemmer bli tatt opp.

- Til syvende og sist vil det nok være Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som innstiller, men det behøver ikke å bety at det er tidligere stortingspolitikere som blir valgt. Det har det heller ikke alltid vært, sier tredje visepresident i Stortinget og Ap-medlem Marit Nybakk

Hun viser til tidligere komitéleder Ole Danbolt Njøs, som var rektor ved Universitetet i Tromsø og professor Francis Sejersted, som var formann av Den norske Nobelkomité storparten av 90-tallet.

Nybakk vil ikke komme med mulige Ap-kandidater, men sier:

- Jeg synes det bør være en norsk komité, men norsk betyr ikke nødvendigvis etnisk norsk. Jeg synes ikke det bør være fagpersoner som skal sitte i Nobelkomiteen. De brukes i dag som nettopp det de er, fagpersoner, som gir sine råd til komiteen, sier Nybakk, og avslutter:

- Det er veldig viktig å velge de riktige personene. Stortinget skal ikke blande seg opp i hva Nobelkomiteen gjør, og den må få jobbe selvstendig og med egen integritet.
Hagen inn? Det betyr at Carl I. Hagen kan bli nytt medlem i Nobel-komiteen, slik Dagbladet skrev tidligere i høst.

- Jeg har ingen kommentar når det gjelder Nobelkomiteen, sier Hagen til Dagbladet.

- Vi har ikke diskutert Nobelkomiteen hos oss ennå. Det kan hende at Ytterhorn fortsetter i komiteen, og det kan hende at Hagen kan være en mulig kandidat, men det har vi altså ikke diskutert ennå, sier kommunikasjonsrådgiver André Kolve i Frp til Dagbladet.

Følger ikke Nobel Direktør i Det norske fredsforskningsinstituttet, Kristian Berg Harpviken, er skuffet over at Stortinget «behandler Nobelkomiteen som en hvilken som helst annen komité på Stortinget».

- Jeg synes det er alt for dårlig. Komiteen skal være kompetent og uavhengig, og for å ha evne til å ta gode beslutninger, bør komiteen ha en bred sammensetning. Det er uansvarlig at Stortinget ikke velger en prosedyre som gjør at de tenker helhetlig på hvem som er medlemmer av komiteen. Nå blir den et resultat av tilfeldigheter, sier Harpviken til Dagbladet.

Han fortsetter, i rasende fart:

- Det er respektløst å velge komiteen på denne måten, når Stortinget først har fått det ærefulle vervet fra Alfred Nobel. Nå kan partier bytte plass i Nobelkomiteen med en plass i kommunalkomiteen, sier Harpviken.

• Direktør i Nobelinstituttet, Geir Lundestad, og komitéleder Thorbjørn Jagland sier de ikke vil gå inn i en diskusjon om Nobelkomiteens sammensetning. Men i Dagens Næringsliv i dag, sier Jagland at han mener debatten om Nobelkomiteen er helt surrealistisk.