Fortsetter striden om Muhammed

Avistegningene i Jyllands-Posten førte til flaggbrenning og drapstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den danske avisa Jyllands-Posten skapte internasjonalt rabalder da den fredag 30. september i fjor trykket 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds mange ansikter».

Avisa ba 12 tegnere lage sitt bilde av profeten, som etter muslimsk tradisjon er forbudt å avbilde. Fire av bildene kan betegnes som kritiske til Islam. Et fremstiller profeten med turban formet som en bombe, og et annet fremstiller ham som en ekstremist med sladd foran øynene og sabel i hånden.

Brente danske flagg

Artikkelen førte til stor oppstandelse blant troende muslimer i og utenfor Danmark. I Kashmir ble det brent danske flagg, mens det i København oppstod store demonstrasjoner.

Avistegnerne og ledelsen i Jyllands-Posten er blitt drapstruet. Blant annet en 17-åring er tatt for å ha drapstruet tegnerne i artikkelen.

Toppsak i Egypt

Flere muslimske land, med Egypt i spissen, har engasjert seg i saken og lagt press på danske myndigheter for å få avisen straffet for det de mener er en klar fornærmelse av Islam.

På diplomatisk hold har den danske utenriksministeren Per Stig Møller hatt telefonisk kontakt med sin egyptiske motpart Ahmed Aboul Gheit. Og ambassadører i flere land har hatt hendene fulle de siste månedene. I et forsøk på å roe ned situasjonen valgte statsminister Anders Fogh Rasmussen å omtale temaet i sin nyttårstale, der han tok avstand fra enhver «uttalelse, handling eller uttrykksmåte som forsøker å demonisere grupper av mennesker på bakgrunn av deres religion».

REAKSJONER: 14. oktober demonstrerte muslimer og støttespillere mot Jyllands-Postens tegninger av Muhammed. Ifølge den islamske tradisjon er det forbudt å billedliggjøre profeten for å unngå idolisering. Foto: Scanpix
REAKSJONER: 14. oktober demonstrerte muslimer og støttespillere mot Jyllands-Postens tegninger av Muhammed. Ifølge den islamske tradisjon er det forbudt å billedliggjøre profeten for å unngå idolisering. Foto: Scanpix Vis mer

Utenriksmyndighetene i Egypt mener Rasmussens tale er et resultat av Egypts press for å få Danmark til å forstå misnøyen tegningene har skapt i den muslimske verden.

Avvist av retten

Men striden ser ut til å fortsette etter at statsadvokaten i Viborg lørdag valgte å henlegge 11 politianmeldelser muslimske organisasjoner i Danmark rettet mot Jyllands-Posten etter oppslaget.

Statsadvokaten mener tegningene verken bryter med rasisme- eller blasfemiparagrafen i dansk straffelov. Etter et møte i Det Islamiske Trossamfund i helgen har organisasjonene valgt å innklage avgjørelsen til den danske riksadvokaten.

- Vi mener fortsatt dette er en sak. Det dreier seg om hån og spott. Personlig mener jeg også det skal legges lokk på saken, og den riktigste måten å gjøre dette er via en domstol, sier talsmann for organisasjonene Asmaa Abdol-Hamid til Jyllands-Posten.

Landssvik

I Danmark har saken ført til brennhet debatt, og innvandringsmotstandere har fått vann på mølla.

Lederen for Dansk folkeparti, Pia Kjærsgaard, skriver i sitt ukebrev at de muslimske organisasjonene ikke ustraffet bør kunne drive utilslørt bakvaskelse av landet de bor i, og godene de nyter godt av daglig.

PROVOSERENDE: Dette bildet ble brukt på forsiden av avisa, og fremstiller Muhammed som en terrorist.
PROVOSERENDE: Dette bildet ble brukt på forsiden av avisa, og fremstiller Muhammed som en terrorist. Vis mer

I brevet hun tittelerer «Den femte kollonne» fremstiller hun det som landforræderi at danske muslimer har hatt møter med beslutningstagere og religiøse ledere i utlandet «med det ene formål å sverte Danmarks ry og rykte».

Hun viser til medieoppslag i blant annet Egypt der aviser skal ha skrevet at det var 120 tegninger, og ikke 12, samt at danske myndigheter skal ha planer om å lage en film for å sverte Islam.

Egyptiske aviser har også skrevet at Jyllands-Posten er en del av danske myndigheters propagandaapparat mot innvandring.

Kjærsgaard mener det må være et minstekrav at de som får oppholdstillatelse i Danmark er seg lojale til landet.

Slår tilbake

På sin side nekter Det Islamiske Trossamfund at de har feilinformert sine internasjonale kontakter.

- Vi kan dessverre ikke finne konkrete dokumenter som viser at vår delegasjon har misinformert. Og hvis noen kan motbevise det, bør de dokumentere det overfor oss. Den informasjon vi har gitt, har vært skriftlig, og ikke identisk med det som er blitt fremmet i egyptisk presse, sier talsmann Kasem Ahmad til nyhetsbyrået Ritzau.

Anklagene fra Dansk Folkeparti om at organisasjonen har bedrevet landssvik blir avvist som latterlige.

- Når noen fornærmer profeten er det ikke bare et lokalt problem, men går ut over muslimer i hele verden, sier en av Danmarks ledende imamer, Abdul Wahid Petersen.

Danske eksperter har ingen tro på at riksadvokaten vil endre avgjørelsen og dra Jyllands-Posten og tegningene inn for retten.

- Det hadde vært meget, meget overraskende hvis det ble reist tiltale. Det hadde muligens vært noe annet hvis tegnerne ble bedt om å tegne Muhammed for å fremstille muslimer son terrorister. Men de er bedt om å tegne profeten slik de ser ham. Jeg har studert de 12 tegningene, og samlet gir de faktisk et nyansert bilde, sier ekspert i mediejuss, Oluf Jørgensen til Jyllands-Posten.

Han påpeker at fire av bildene var kritiske mot Jyllands-Posten og Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti, fire var nøytrale, mens fire var kritiske til Islam.

12 TEGNINGER: Tegnerne ble bedt om å tegne profeten Muhammed slik de så ham for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer