Fortsetter striden om Muhammed

Avistegningene i Jyllands-Posten førte til flaggbrenning og drapstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den danske avisa Jyllands-Posten skapte internasjonalt rabalder da den fredag 30. september i fjor trykket 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds mange ansikter».

Avisa ba 12 tegnere lage sitt bilde av profeten, som etter muslimsk tradisjon er forbudt å avbilde. Fire av bildene kan betegnes som kritiske til Islam. Et fremstiller profeten med turban formet som en bombe, og et annet fremstiller ham som en ekstremist med sladd foran øynene og sabel i hånden.

Brente danske flagg

Artikkelen førte til stor oppstandelse blant troende muslimer i og utenfor Danmark. I Kashmir ble det brent danske flagg, mens det i København oppstod store demonstrasjoner.

Avistegnerne og ledelsen i Jyllands-Posten er blitt drapstruet. Blant annet en 17-åring er tatt for å ha drapstruet tegnerne i artikkelen.

Toppsak i Egypt

Flere muslimske land, med Egypt i spissen, har engasjert seg i saken og lagt press på danske myndigheter for å få avisen straffet for det de mener er en klar fornærmelse av Islam.

På diplomatisk hold har den danske utenriksministeren Per Stig Møller hatt telefonisk kontakt med sin egyptiske motpart Ahmed Aboul Gheit. Og ambassadører i flere land har hatt hendene fulle de siste månedene. I et forsøk på å roe ned situasjonen valgte statsminister Anders Fogh Rasmussen å omtale temaet i sin nyttårstale, der han tok avstand fra enhver «uttalelse, handling eller uttrykksmåte som forsøker å demonisere grupper av mennesker på bakgrunn av deres religion».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer