Fortsetter "våpenkappløpet"

DVD-Jon vil fortsette det teknologiske våpenkappløpet mot Apple.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Jon Lech Johansen (21) ble Norges- og verdenskjent etter at han og kolleger laget programmet DeCSS, som brøt kopibeskyttelsen på DVD-plater, slik at de kunne spilles av på Linux-baserte datamaskiner.

Den amerikanske filmindustrien saksøkte, økokrim tiltalte, men etter tre år i retten ble Jon frikjent i både tingrett og lagmannsrett. Lech Johansen var bare 16 år da han laget DeCSS.

PyMusique

I det siste har han vært i fokus for å ha brutt kopisperren på musikk-filer som lastes ned fra Apples iTunes musikbutikk på nettet.

Kjøper man musikk på iTunes Music Store, legger iTunes en kopisperre til musikkfilen som bare gjør den avspillbare med Apples musikkutstyr (iPod, iTunes).

iTunes Music Store er ikke tilgjengelig i Norge.

Johansens program PyMusique har gjort det mulig å kjøpe og laste ned musikk og konverter/spille filene av på hvilken som helst MP3-spiller.

Rent teknisk sørger PyMusique bare for at kopisperren, som iTunes legger til musikkfilen etter nedlastning, ikke legges til.

Apple skal de siste ukene har forandret kopisperren på ny, men Lech Johansen skal ha modifisert PyMusique igjen.

Fortsetter kampen

I et ferskt intervju med Slyck.com, et nettsted for fildelingsnyheter, lover Lech Johansen at han vil fortsette kampen mot kopisperrer .

- Min motivasjon er å opprettholde copyright-balansen. Innholdsindustrien hevder at balansen må forandres fordi de står på kanten av stupet. Vi har hørt det før, og tallene sier noe annet. Folk som hevder at iTunes Music Store er et godt kompromiss er naive og har kjøpt propagandaen om at industrien står på kanten av stupet, sier Jon Lech Johansen til Slyck.

- Jeg er mot alle merkebeskyttede formater, enten de er på nettet eller ikke. PyMysique vil forbli en en enkel klient for iTunes Music Store. Andre utviklere jobber med å gjøre den mer lik Apples versjon, men personlig er jeg ikke interessert i det. Som alle programutviklere håper jeg på flere brukere, sier han til Slyck.

Musikkindustrien stille

Lech Johansen forteller at han ikke har hatt noe mer trøbbel med musikkindustrien siden han ble frikjent i det norske rettssystemet, og han har ikke blitt kontaktet av Apples jurister etter at han laget PyMusique.

- Hvor lenge vil du fortsette det teknologiske våpenkappløpet med Apple? Vil du på noen punkt si \'glem det\', eller har du dedikert deg selv til PyMusique?

- Jeg er dedikert. Men jeg gjør dette på fritida, og tjener ingen penger på det, så jeg kommer ikke til å slippe alt annet jeg gjør hver gang Apple forandrer sin protokoll eller sitt format. Men jeg skal få gjort det før eller senere. Men ennå har jeg ikke blitt kontaktet av noen rikinger som vil sponse mitt \'rettferdig-bruk-arbeid\'

- Hvor lenge vil du være aktiv med å utvikle produkter som knuser kopibeskyttelse?

- Aner ikke. Kanskje blir jeg lei en dag, men jeg er ikke der ennå.

Ikke vanskeligere

Jon Lech Johansen sier at det ikke har blitt vanskeligere å bryte kopisperrrer, men at det tar lengre tid.

Han avstår fra å kommentere om han har andre programmer på gang. Han sier at han ikke ønsker å diskutere med kritikere på nettet, som er sinte på ham på grunn av det han har gjort med iTunes.

- Jeg ignorerer kommentarer om tekniske og juridiske temaer fra folk som har bevist at de ikke forstår noen av delene. Å krangle med urimelige folk som gjemmer seg bak anonymitet er bortkastet tid, sier han.

Johansen er nå 21 år gammel. Han sluttet på vidergående skole for å begynne å jobbe i databransjen. Hans interesser er politikk, film, Frankrike og nanoteknologi, skriver Slyck.com.

Johansens personlige hjemmeside heter Nanocrew.net.

I RETTEN: DVD-Jon vant kampen mot Økokrim i både tingrett og lagmannsrett.
VEKKER OPPSIKT: Jon Lech Johansen vekker på ny oppsikt etter å ha laget et program som fjerner kopibeskyttelsen fra nedlastninger på Apple iTunes.