Fortuyn på lit de parade

Tusenvis av nederlendere sto i kø for å vise den drepte Pim Fortuyn den siste ære. Mange måtte vente i fem timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kledd i en elegant dress, gult slips og hvit skjorte lå Fortuyn i en åpen kiste i den romersk-katolske katedralen i hjembyen Rotterdam. Skuddsårene i hodet og nakken var ikke synlige.

Mange hadde stått i kø i den sterke sola i fem timer før de slapp inn i katedralen, der den hvite kisten sto foran alteret. De la ned en blomst eller sto noen sekunder i stillhet foran kisten før de skrev seg inn i kondolanseprotokollen.

Det var familien til Fortuyn som ba om seremonien i kirken. Sist noen lå på lit-de-parade i katedralen, var da dronning Wilhelmina døde i 1962.

Den 54 år gamle høyrepopulisten, som lå an til et brakvalg 15. mai, ble skutt og drept utenfor en radiostasjon i Hilversum mandag. Den ekstremistiske dyrevernsaktivisten Volkert van der Graaf er arrestert og siktet for drapet.

Mange av de sørgende sa de ville ha stemt på ham eller var enige i noe av det han sto for, mens andre var der i protest mot at et politisk attentat kunne finne sted i Nederland. Blant de sørgende var det også enkelte innvandrere som sa de støttet noen av hans synspunkter.

Begravelsesseremonien blir holdt i morgen i den lille byen Dreihuis. Det er uklart om Fortuyn blir begravet i familiens familiegrav, eller om han blir stedt til hvile i den lille landsbyen i Italia der han hadde feriehus. (NTB)

RESPEKT: Svært mange nederlendere sto i kø for å vise den drepte ære i dag. Mange var uenige med Fortuyn politisk. Også nederlandske muslimer har lagt ned krans for den drepte. På kransen sto det «Dette var ikke nødvendig».
ATTENTAT: Nederland er fremdeles i sjokk etter drapet på Pim Fortuyn.