Fortuyns attentatmann ikke alene?

Nederlandsk politi etterforsker om det står en gruppe bak attentatet på høyrepopulisten Pim Fortuyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nederlandsk presse går diskusjonene høyt om hvordan en person kunne utføre attentatet mot Pim Fortuyn alene - og hvordan en mann uten våpenlisens kunne skyte så treffsikkert.

Mandag i forrige uke - bare ni dager før valget i Nederland - ble Pim Fortuyn drept med fem skudd i hodet, nakken og ryggen på en parkeringsplass i Hilversum. Politiet arresterte samme kveld 32-årige Volkert van der Graaf.

Kan være flere

Robert Meulenbroek, en talsmann for påtalemyndigheten i Amsterdam, vil ikke utelukke at det står flere personer bak attentatet.

- Vi tror fortsatt at den mistenkte handlet på egen hånd, men vi etterforsker også muligheten for at andre er involvert. Vi prøver å skaffe en oversikt over alle hans kontakter, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

Mistenkte Van der Graaf har fortsatt ikke forklart seg for politiet, men skal fremstilles for forlenget varetektsfengsling torsdag.

De siste dagene har det kommet frem at mistenkte van der Graaf var kjent av politiet fra før. Han ble innkalt som vitne i forbindelse med drapet på miljøarbeideren Chris van der Werken i 1996 - en sak som ennå ikke er oppklart.

- Skudd fra venstre

Valgkampen i Nederland ble formelt avblåst etter attentatet mot Fortuyn. Men i dag - en dag før valget - takket Pim Fortuyns Liste for all sympatien det har fått fra velgerne i store annonser i landets aviser.

Den nye lederen for partiet Pim Fortuyns Liste, Peter Langendam, beskyldte dessuten venstresiden for å ha virvlet opp anti-Fortuyn-krefter i forkant av drapet.

- Kula kom fra venstre, ikke høyre, sier Langendam til ettermiddagsavisen Het Parool. Han beskylder venstresiden for å gråte «krokodilletårer» over Fortuyns død.

(NTB)