Fortuyns drapsmann kan ha drept før

Nederlandsk politi undersøker nå om mannen som er siktet for drapet på Pim Fortuyn også drepte i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er mistenkt for å stå bak drapet på Pim Fortuyn, er navngitt som Volkert van der Graaf i nederlandsk presse. Han omtales som en radikal dyreverner, og nederlandsk politi bekreftet onsdag at de også sjekker om han kan ha vært delaktig i et drap fra 1996. I desember 1996 ble en offisiell representant for miljømyndighetene i provinsen Gelderland drept. Drapssaken er aldri blitt løst.

Høyrepopulisten Pim Fortuyn ble skutt og drept mandag, bare få dager før valget i Nederland 15. mai. Drapet har vakt voldsom avsky i Nederland selv om ikke alle nederlendere satte like stor pris på Fortuyns ekstreme synspunkter blant annet i innvandringsspørsmål.

Pelsdyr

Men ifølge nederlandsk presse var det trolig ikke innvandringssaken som ble Fortuyns bane. Derimot spekuleres det i om den radikale dyreverneren som onsdag blir fremstilt for fengsling, kan ha blitt så frustrert over et forslag fra Fortuyn om å fjerne forbudet mot oppdrett av pelsdyr, at han skjøt og drepte politikeren. Men dette er imidlertid høyst uklart. 32-åringen har til nå nektet å forklare seg for politiet.

32 år gamle van der Graaf ble arrestert kort etter drapet på Pim Fortuyn. Han er medlem av miljøgruppen Vereniging Miljeu Offensiv (VMO) - Foreningen Miljøoffensiv - som ifølge den nederlandske avisen De Volkskrant også var i søkelyset i forbindelse med drapet på representanten for miljømyndighetene for fem år siden. - Det var mistanker for fem år siden om at VMO var involvert i drapet på Chris van der Werken, men dette ble aldri påvist, skriver avisen.

Sivilisere mennesker

Da uttalte Volkert von der Graaf at «alle menneskers mørke sider også kan finnes i naturen». I et intervju som onsdag ble sitert av europeiske nyhetsbyråer fortalte van der Graaf at hans interesse for å kjempe for dyrs rettigheter, ble vakt allerede da han var liten gutt. Det hele startet med at han følte vemmelse mot å feste mark til fiskekroker.

- Det var bare helt galt, men tilsynelatende syntes alle at det var helt normalt, sa han i intervjuet hvor han også sa at han arbeidet for VMO. 32-åringen blir fremstilt for fengsling onsdag for en domstol i Amsterdam.

Bisettes fredag

Pim Fortuyn bisettes fra en katolsk katedral i Rotterdam fredag. Torsdag vil det bli anledning for alle nederlendere til å ta farvel med politikeren. Etter ønske fra hans familie arrangerer den katolske kirken en likskue for offentligheten, melder nyhetsbyrået DPA.

Etter seremonien fredag skal Fortuyns båre føres til den italienske landsbyen San Giorgio mellom Venezia og Trieste der han i flere år har hatt et hus. Her skal Fortuyn gravlegges.

Fortuyn ble skutt og drept mandag ettermiddag på en parkeringsplass utenfor kringkastingshuset i Hilversum.

Sent tirsdag marsjerte mellom 15.000 og 20.000 mennesker stille gjennom gatene i Fortuyns hjemby Rotterdam. Noen gikk for å hedre den drepte politikeren, men de fleste ønsket først og fremst å markere avsky for drapshandlingen. «Demokratiet overvinner alt», var budskapet. Politikerkolleger fra alle partier tar avstand fra drapet på Fortuyn.

(NTB-Reuters-DPA)

<B>DREPT: Pim Fortuyn.
<B>DYREAKTIVIST SIKTET: Volkert van der Graaf er dyreaktivist og er nå siktet for drapet på høyrepopulisten Pim Fortuyn. Bildet er fra 1998 da Volkert deltok på et møte.