Fortvil ikke!

For i helga blir det fint vær - over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne saken skulle egentlig handle om høsten. Som kommer. Og det gjør gjør den nok, men ikke akkurat nå.

- At det regner i Oslo betyr ikke at det er høst, sier vakthavende meteorolog Martin Grønnevet hos Storm Weather Center.

Og skryter av det fine været i Bergen i dag.

- Det er vel en slags sommer fortsatt. Sensommer? Foreslår meteorolog Terje Alsvik Walløe hos Meteorologisk Institutt i Oslo.

Så kommer sola
Walløe ser ikke bort fra en og annen regnbyge i morgen, både på sør- og østlandet, i Midt-Norge og nordpå. Men så lyser det opp.

- Mot helga øker sjansene for sol over hele landet. Lørdag og søndag blir det sol og fint både i Sør-, Øst og Midt-Norge, med temperaturer opp mot 20 grader. Også i Nord-Norge blir det stort sett opphold og fint, med opp mot 16-18 grader enkelte steder på søndag, sier Walløe.

Det betyr at de mest ihuga soltilbederne bør finne fram solkrem og shorts til helga, for sjansen er stor for at det blir den siste sommerhelga i år. Eller?

- Det blir kanskje den nest siste. Prognosene for neste helg ser nemlig gode ut, noe som kan bety at vi vil få fint vær i slutten av neste uke og neste helg, sier Alsvik Walløe, men understreker at han ikke kan love noe.

SISTE SJANSE: Til å slikke sol på operaen i Oslo kan komme til helga - eller neste helg. For høsten kommer ikke riktig enda. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
SISTE SJANSE: Til å slikke sol på operaen i Oslo kan komme til helga - eller neste helg. For høsten kommer ikke riktig enda. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Sjekk din værmelding på dagbladet.no her.

Fint overalt!

Også hos Storm i Bergen ser de lyst på helga.

- Fra i morgen av blir det en lengre finværsperiode sør for Stadt og Dovre. Lørdag blir det fint i Midt-Norge, og fra lørdag ettermiddag blir det fint vær også i Nord-Norge. Lørdag ser det faktisk fint ut over hele landet, sier meteorolog Grønnevet.

- Snakker vi om bikinivær?

Ja,  i hvert fall for en nordmann med litt stål og bein i armer, sier Grønnevet, og drister seg til å melde kanskje hele 22 grader på det varme østlandet.

Men - det varer ikke så lenge.

- Fra neste uke ser det ut til at vi kan se det første høst-lavtrykket, så da kommer det nok regn igjen.

- Hva med kuldegrader?

- Neppe. Kanskje noen steder i høyfjellet, men jeg vil ikke være redd for stemorsblomstene mine ennå, sier Grønnevet.

Stemors siste uker

Men i Kautokeino er kanskje stemorsblomstene døde allerede. Der har det nemlig vært nattefrost.

- For noen netter siden målte vi minus en og to på Finnmarksvidda. I natt var Mehamn i Finnmark det kaldeste stedet med tre varmegrader. I dagene framover ser det ikke ut til at det blir nattefrost, sier Alsvik Walløe.

- Eller snø?

- Nei, det må i såfall være langt oppå fjellet. Vi har ikke hatt snø på fastlandet ennå, kun på Svalbard. Der har det vært hvitt på bakken i Longyearbyen, men det er borte nå, sier meteorologisk institutt.

Men sol, sensommer og tosifrede temperaturer til tross:

- Sommeren er veldig på hell, vi må nok innse det, sier Terje Alsvik Walløe.

Sjekk været der du bor her.

PAUSE:</B> Men neste uke kan det bli vått igjen store deler av landet.