FORTVILET: Bildet viser mannen med en av Europas mest krevende ministerposter i disse dager, Hellas' finansminister Yianis Varoufakis, da han hørte på sin statsminister i parliamentet på tirsdag. I morgen er det nok en skjebnedag for den skakkjørte greske økonomien. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI / NTB SCANPIX
FORTVILET: Bildet viser mannen med en av Europas mest krevende ministerposter i disse dager, Hellas' finansminister Yianis Varoufakis, da han hørte på sin statsminister i parliamentet på tirsdag. I morgen er det nok en skjebnedag for den skakkjørte greske økonomien. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI / NTB SCANPIXVis mer

Fortvilelsen i dette bildet sier mer enn 317 milliarder ord

- Det vil være galskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen er det duket for nok en skjebnedag for den skakkjørte greske økonomien når landets statsminister Alexis Tsipras skal møte lederne for de 18 euro-landene på et toppmøte i Brussel.

Bildet øverst i saken viser mannen med en av europas mest krevende ministerposter i disse dager, Hellas' finansminister Yianis Varoufakis, da han hørte på sin statsminister i parliamentet på tirsdag.

Som Independent så pent sa det: «Dette bildet er verdt mer enn 317 milliarder ord på gresk». Tallet som angir landets nasjonalgjeld i euro.

Alvorlig situasjon

Sjefen for National Bank of Greece, Louka Katseli, sier til BBC at «det vil være galskap» om euro-landene ikke kommer til en form for enighet om den greske gjelda på toppmøtet i morgen.

Hun understreker samtidig at bankene i landet ikke er i umiddelbar fare for å gå tom for penger, men legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig.

Hellas har ut måneden på å grave fram omlag 14 milliarder kroner for å betale et avdrag til Det internasjonale valutafondet (IMF).

Konsekvensene av å ikke betale kan bli å ramle ut av Euro-samarbeidet, og kanskje i verste fall hele unionen.

IMF og Den europeiske sentralbanken på sin side er ikke villige til å komme med noen krisepakke til Hellas før landet har sagt seg villige til å innføre en rekke økonomiske reformer.

For kostbart

Katseli sier videre at hun synes forhandlingene «har lidd under en mangel på lederskap» fra EUs side, og at det ikke vil være mulig for Hellas å si seg enig i en avtale som kommer til å gjøre forskjellene mellom fattig og rik i landet enda større.

Hun tror heller ikke at Hellas vil bli tvunget ut av euro-samarbeidet. Kostnaden for de andre landene i valutaunionen vil bli altfor stor.

- Dersom markedet finner ut at euro-samarbeidet kan oppløses, og et land utestenges, vil markedet reagere med et spekulativt angrep på det nest svakeste landet i euro-sonen.

Tok ut 37 milliarder

Rapporter tilsier at grekerne tok ut hele 37 milliarder kroner fra mandag til fredag denne uka. Det utgjør omtrent 3 prosent av pengereservene de greske bankene hadde ved inngangen til mai.

Likevel er det ventet at bankene åpner som vanlig i morgen etter at de fikk et hastelån fra Den europeiske sentralbanken på fredag.

Innenriksminister Flambouraris har tidligere sagt at han vil komme med nye forslag til kreditorene sine før mandagens toppmøte, men han har ikke kommet med noen detaljer.

Han sa også at han ikke trodde Den europeiske sentralbanken vil være villig til å la de greske bankene kollapse.